Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slut på trappspring för brevbärarna

Nu blir det slut på spring i trappor för brevbärarna. Posten får hämtas av de boende i husets entré. Men man slipper hämta morgontidningen klädd i morgonrock och tofflor. Den ska fortfarande komma till den morgontröttes dörr.

Annons
Det blir resultatet av Post- och telestyrelsens (PTS) förslag till nya allmänna råd om utdelning av post.
 Man slipper böja sig ned och plocka upp posten från hallgolvet, påpekar förslagets konstruktör Sten Selander på PTS.
Enligt förslaget ska alla flerfamiljshus senast den 1 januari 2010 ha infört så kallade fastighetsboxar i entrén till husen i stället för brevinkast i den egna dörren. Det innebär inte bara en arbetsmiljöförbättring för brevbärarna utan också en besparing för Posten som har svårt att få brevhanteringen att gå ihop.

Säkrare
Postboxar är också en fördel ur brand- och säkerhetssynpunkt. Lägenheterna kan förses med säkerhetsdörrar som inte ger möjlighet att till exempel kasta in brinnande föremål genom brevinkastet. Så byggs de flesta nyproducerade bostäder i dag.
PTS ser varken några stora kostnader eller andra nackdelar med förslaget.
 Omkring 700 000 hushåll hämtar redan i dag sin post i husets entré. Det har inte varit några problem med att införa det systemet, säger Selander.
Med förslaget kommer ytterligare 2 miljoner hushåll att få hämta posten i entrén.

Äldre
PTS tar i förslaget hänsyn till dem som på grund av ålder eller funktionshinder får problem med att själva hämta sin post. De ska även i fortsättningen kunna få sin post till sin egen dörr.
 Man kan till exempel sätta upp en brevlåda vid dörren. Men många äldre eller handikappade får redan hjälp med olika saker och då kan kanske hjälpen också omfatta posthämtningen, tror Selander.
Och morgontidningen delas fortfarande ut vid den egna dörren också i de hus som redan har infört fastighetsboxar.
Nu ska förslaget ut på remiss. PTS har haft underhandskontakter med flera grupper och inte mötts av några stora invändningar.
 Den handikapporganisation vi talat med tycker att förslaget är helt ok bara man ser till att boxarna går att nå för en rullstolsbunden, säger Selander.
Förslaget om att dela ut post färre veckodagar än i dag som Posten ventilerade för en tid sedan är inte aktuellt i dagsläget, enligt PTS. Närmare i tiden ligger att rationalisera utdelningen av post i villaområden. Där kan det, efter lantbrevbäraremodell, bli aktuellt att samla brevlådorna till en ände av gatan.

Mer läsning

Annons