Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart är bara saloonerna kvar

/

Annons

Hemköp i Sundsvalls city hugger charkkniven i skärbrädan och tycker det får vara nog.

Intersport insåg att det började bli för mycket blodsport att försöka hålla sig kvar i Stenstan.

Akademibokhandeln i In-gallerian kikade i bokföringen och skrev på ett försättsblad: The End.

Krönikör Nygren noterade för ett par veckor sedan att lokalhyrorna i city nu nått sådana höjder att de börjar bli en fara för flygtrafiken.

Så han satte sig inte precis på arslet i pur förvåning, när nyss nämnda Intersport sällar sig till listan över företag som inte längre ser en ekonomisk point med att försöka klamra sig fast i Stenstan.

Krönikören, som trots sina en och nittioåtta över marken har ett öra nära marken, har den senaste tiden fått vad vi diskret kan kalla inside information om att listan kommer att bli längre.

Ingen vill vara "toys r us" i händerna på moderna träpatroner som ledningen för till exempel Diös – verklighetsfrånvända fastighetskungar som, desperata efter att presentera ständigt förbättrade årsresultat för att motivera sina väl tilltagna löner och eventuella bonusar, knappast, om man uttrycker det så, blir kvar med utsikt över Stora torget lika länge som den granit-fejsade avbilden av en viss tidig 1600-tals-konung.

Det är ett slags Sundsvalls-variant av Keops pyramid medborgarna bevittnar. Inom en inte allt för avlägsen framtid kan sandstensslotten längs Storgatan förvandlas från guld till sand på ett sätt som kommer att få city att påminna om ett skyltfönster-igentejpat Bronx.

Bara saloonerna blir kvar, som sista rycken i en döende vilda västern-stad.

Den synen kan, om viljan att se råkar finnas, symboliskt ses med vida utsikt från politikerborgen på Norrmalm. Krönikör Nygren mer än anar handlingsförlamning - det är som de tre berömda aporna, de som varken vill se, höra eller öppna käften, handfallet mantrande:

Marknaden måste få sköta sig själv. Precis som i djurvärlden överlever de starkaste arterna.

Näringslivsbolagets representanter verkar mest spända inför den betydelselösa pseudo-händelsen om fackeltåget över bron ska klassas som världsrekord eller inte.

Kjell "Don Quijote" Undén försökte i veckan, i Dagbladet, hålla hyfsat god min i elakt spel och mumlade något om att han, trots ständigt nya nedläggningar av butiker, fortfarande tror på Stenstan.

Men konkurrensen från Birsta börjar allt mer, i symbolisk bemärkelse, påminna om hur polska kavallerister försökte stoppa Adolfs framvältrande Tiger-tanks onådens höst 1939.

Å andra sidan vallfärdar Sundsvallsborna som rättstrogna till "Lilla Ullared".

Gnäll inte om ni en förmiddag kommer till city och bara möter tomhylsorna från fylleslagen natten före.

Christer Nygren

Mer läsning

Annons