Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderut är man sjuk, i norr är man schuk!

Annons

I dag är det den 21 juni, årets längsta dag och kortaste natt. Fastän jag bott i norden i hela mitt liv tycker jag fortfarande att dessa ljusa nätter är magiska och exotiska. Vad ska de då inte vara för människor som kommer från delar av världen där det är becksvart från sex på kvällen till sex på morgonen hela året.

Jag minns inte att jag reflekterade så mycket över årstidsväxlingarna när jag var ung, men nu när diverse sinnen är något avtrubbade är man mera närvarande i nuet på ett annat sätt inbillar jag mig. Det har kanske med minskade krav och en lugnare tillvaro att göra, man måste inte krampaktigt krama ur varenda semesterdag eller bli stressad över dagar som regnar bort.

När jag frågar mina nysvenska vänner vad de tycker om de ljusa nätterna får jag olika svar. Somliga har svårt att sova, andra vänder upp och ner på dygnet, men de flesta har inte språk att kunna uttrycka sig. Jag har jobbat med språkträning för invandrare i tjugofem år nu, och det slår mig ständigt hur rikt vårt modersmål är – men svårt. Varför heter det förresten modersmål, men fädernesland. Om vi vänder på det låter det helknäppt. Fadersmål! Kan det vara något kriminellt månne?

Har genom åren tagit del av diverse läroböcker från olika studieförbund. En del är säkert bra medan andra verkar mindre genomtänkta enligt min åsikt. "Vad gör du på din fritid?" lyder en mening i en lärobok – Fritid är en västerländsk lyx som är svår att applicera på afghanska eller afrikanska förhållanden. Jag minns att jag för många år sedan hade fullt sjå med att förklara vad en tapet var får något. De flesta kommer ju från för oss väldigt enkla förhållanden. Tapet. Vadå? Papper på väggarna. Helt obegripligt!

Eller ta vår gamla knepiga stavning av vissa ord eller våra speciella vokaler åäö. "Just nu är det just på natten, men min järna har svart att föschtå. Du maste jälpa mej. Ja, det jör jag järna". Hänger ni med? Ibland undrar eleverna vad det är för skillnad på sjuk och schuk som man säger här i Norrland. Hur sjuk är man när man är schuk?

Tänk vad roligt vi hade åt Martin Ljungs "gube" en gång tiden, han som ville ha en egen kuppe och bodde i en lådda med sina drängar bådda. Det var långt före Rinkebysvenskans tid. Nu hör sån där lustig svenska till vardagen.

I dag är det alltså den längsta dagen på året. "Du skal ikkje sova bort sumarnatta" heter en norsk visa. Nej, då ska vi gå ut och plocka sju sorters blommor, men för tjejen från Somalia som firar Ramadan just nu är det nog viktigare att äta den stund på natten när det är tillåtet.

"I denna juva sommartid"-ljuvheten försvinner nästan i upprördheten över felstavningen, men i dessa tider då det är så mycket av det gamla invanda som försvinner så får man vara tacksam för att något består även om det kan tyckas befängt ibland.

Lisa Lindström

Mer läsning

Annons