Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stefan gör Norge grönt

Stefan Lundholm från Baståsen i Bergsjö har sedan ett år bytt företagsamhet, från golvvärme till konstgräsanläggningar. Han ligger bakom fyra planer i Oslotrakten och kan snart även komma att anlägga en konstfryst slalombacke i Belgien.

Annons
Det finns inga begränsningar i den här marknaden, konstaterar han. Utvecklingen med konstgräs och liknande går inte att hejda.
På kontoret hemma i Baståsen gör han kalkylerna. Att anlägga en konstgräsplan är sannerligen inte bara att rulla ut plastgräs. Det krävs inte minst en värmecentral och ett omfattande rörsystem under \"gräset\". Företagsgrannen Bruno Egnell i Lillbodarna tillverkar värmecentralerna.
I Norge nyttjas naturgas. Men även olja och naturgas kan användas.
Planerna i Heming, Asker och Bygdö i Oslotraken är klara, den i Gullskogen har påbörjats.
Planen i Bygdö är kombinerad för både fotboll och ishockey.
På sommaren är hela planen konstgräs. Under vintern kan 2/3-delar användas för fotboll och 1/3-del som isyta.
Energiväxlingen nyttjas så fiffigt att fotbollsdelen blir \"gratisuppvärmd\"
under vintertid.
På hemmaplan har Stefan Lundholm ännu inte anlagt någon konstgräsplan. Han är ensam i Sverige om agenturen för ett företag som gör Fifa-godkända planer.
När det var aktuellt med konstgräset i Sundsvall var jag inte etablerad med marknadsföring med mera. Det var synd, inte minst för Sundsvall som ännu inte har konstgräsytan Fifa-godkänd.
Han ger en lång utläggning om hur bollen ska studsa på en konstgräsplan och om hur platsstråna ska bete sig för att inte ge brännskador.
Han har även provexemplar av plaststråytor för slalombackar och golf. I Belgien har han långt gångna kontakter för att anlägga en konstfryst slalombacke med inte mindre än 50 mil slang.
Problemet där är inte konstsnön utan att marken inte fryser.
Stefan Lundholm är ensamägare i sitt företag Icesports AB. Under sommarens högsäsong har han flera anställda, under vintern är han ensam.

Bildtext

Stefan Lundholm med konstgräsprover för bland annat fotboll och slalom.

Konstgräsplanen i Asker, Norge, i hög grad ett verk av Stefan Lundholm.

Bland de nya, aktuella objekten är att göra den här slalombacken i Belgien konstfryst. 50 mil slang måste läggas ner i marken.

Mer läsning

Annons