Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Styva och slaka tulpaner

/

Annons

I torsdags var det Tulpanens dag, vilket onekligen skulle kunna föranleda krönikör Nygren att dela ut lite symboliska exemplar - en del spretande pigga och en del slokande.

En lätt slokande tulpan får gå till Näringslivsbolaget, där Mats och resten av gänget knaprar på naglarna i spänd förväntan på att fackeltåget över bron ska klassas som världsrekord.

Näringslivsbolaget verkar ha en närmast barnslig övertro på vad det skulle betyda för Sundsvalls attraktionskraft. Krönikören tvivlar starkt på att världsrekordet skulle locka vare sig turister eller nya företagare till kommunen. Fackeltåget vara bara ett jippo i samband med broinvigningen, punkt.

En betydligt mer värdefull image vore: Stan där invånarna bryr sig om sin nästa.

Men då får marknadsförarna förstås ligga lågt med kommunens sätt att hittills lösa det där med härbärge. Fiaskot med stugorna i Fläsians camping, där varken rumänska tiggare eller infödda utslagna vill bo.

Hur svårt skulle det vara att lämna sammanträdesrummet och göra lite research bland de utsatta satar det handlar om?

En utopi, men krönikör Nygren skulle se fram mot att de styrande, i mån av fantasi och kraft, möter medborgarna på deras egna villkor och försöker vara lyhörda nog att se till även de sämst ställdas behov på ett rakt, ärligt sätt.

Som julbordsfixande Niklas Bjermkvist på Pipeline.

Och Bengt Persson på Slink in.

De pojkarna ska ha varsin stolt stretande tulpan.

Ett piggt exemplar går även till Bosse Strandberg från Ljungaverk. Där levereras tulpanen i en flaska, så att Bosse kan slå av flaskhalsen och använda den att slajda med på sin härligt egensinniga hembyggda gura, mödosamt hopsnickrad med en 10-liters jeepdunk som resonanslåda. Ni har väl sett honom förevisa hembygget i Dagbladet-TV? Fräckare än någon customiserad Fender-Strata och med ett ljuvligt sound. 

Krönikören råkar äga en autentisk jeepdunk (jerry can) från andra världskriget och ska nu överväga att försöka tranformera den till något fräckt - kanske ett datorbord till sin MacBook Pro. Bosse från Ljungaverk fann sin inspiration efter ha sett en bild på en hembyggd gitarr, klurade ut att en jeepdunk borde kunna funka, och inspirerar nu i sin tur säkert fler än Nygren.

Hur nött hans fejs än är i spalterna, är det svårt att inte skicka på Kjell Lönnå en riktigt ståtlig tulpan. Körfesten som väntar i Stadshussalongen den 24 januari lär garanterat dra fullt hus, och att entrén är fri och att en insamling till Slink in kommer att genomföras gör inte arrangemanget sämre, precis.

Notera en sak, kära läsare. Att det är enskilda medborgares engagemang och idéer som är Sundsvalls verkliga näringslivsbolag.

Christer Nygren

Mer läsning

Annons