Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sugandets historia börjar med Lucy

Långt innan vi började fundera över om barn ska ha napp eller tumme när amningen avslutats grundlades vårt sugbehov.
Genom hela mänsklighetens historia har synen på amning och barns sugbehov skiftat.

Annons
De allra första människorna, vår världsberömda anmoder Lucy och släktingarna aporna ammar sina barn under lång tid. Naturfolk gör det fortfarande. Det är inte ovanligt att amningen fortsätter ända upp i tre- årsåldern.
Bröstet och sugandet gav tröst, eller fick tyst på barnet. En överlevnadsfråga för våra tidiga släktingar under jakten eller när de skulle ta skydd.

Nya seder
Så var det under årtusenden. Inte förrän framme i historisk tid, från antiken och framåt, kan vi börja spåra förändringar och funderingar över bröstet och sugandet. Olika kulturer och olika tidevarv har sett på det med olika ögon.
I utvecklingsländer var det under lång tid status att ge barnet välling i stället för bröstmjölk. Bokstavligt talat rena döden för barn i fattiga familjer som gjorde vällingen för svag och blandade med smutsigt vatten.
Under lång tid betraktades den första råmjölken som produceras direkt efter förlossningen som oren.
I dag vet vi bättre, den är fylld av nyttigheter och skapar snabbt ett första immunförsvar.
Vi vill ju gärna tro att överklassens vana att skaffa en amma på 1800-talet hängde samman med sexualiseringen av bröstet och att det skulle behålla sin form.

Tronföljd
Sanningen enligt den genomgång som tandregleringsspecialisten Erik Anderssons gjort av sugandets historia är en annan:
Med hög barnadödlighet var det en nödvändighet att få stora barnkullar. Inte minst kungafamiljerna var måna om stora kullar för att säkra tronföljden. Att låta bli att amma innebar att det snabbt blev möjligt att bli gravid igen.
Nappens historia är intressant. I dag finns den i munnen på i stort sett varje svensk unge. Arkeologiska fynd visar barnets sugbehov och att få en ersättare till bröstet följt oss genom historien.
Dagens nappar var under en period ansedd som något för underklassen. Den skulle få tyst på barnet bland trångbodda familjer.
Så kan man gå på och hitta exempel på förändringar genom historien. En sak är dock konstant. Sugbehovet har inte ändrats sedan Lucy trampade runt på den afrikanska savannen.

Mer läsning

Annons