Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1,5 års fängelse för rasistöverfall

Överfallet på den muslimske Nackstabon var planerat och motivet var rasistiskt.

Annons
Det slår tingsrätten fast och dömer två nazi-kopplade unga Sundsvallsbor till 1,5 års fängelse för grov misshandel.
22-åringen från Matfors och hans 21-årige kompis från Skönsmon kunde eller ville inte lämna någon särskilt detaljerad berättelse om vad som hände när de överföll Nackstabon, söndagskvällen den 23 januari.
De har båda medgivit att de utsatt honom för visst våld, men inte alls i närheten av det en polisman blev vittne till hur de båda två sparkade och slog upprepade gånger mot den försvarslöse Nackstabons huvud.
Gällande motivet har de överhuvudtaget inte lämnat någon förklaring. Åklagaren har hela tiden hävdat att dådet var ett rent rasistöverfall. Tingsrätten tar fasta på att Nackstabon minns att de hånat honom för hans traditionellt muslimska skägg, och att polismannen hört honom berätta att de kallat honom \"Usama\" under misshandeln.
Tingsrätten menar också att överfallet var planerat och att de skuggat Nackstabon från macken där han köpte frukt.
Under anhållandet ska 22-åringen ha sagt sig vara medlem i nazistiska Nationell Ungdom, men inför rätta sade han att han blivit sparkad ur organisationen i december. 21-åringen säger att han har vänner i organisationen, och båda gav i rätten uttryck för en negativ inställning till folk från andra länder.
Tingsrätten anser att det är \"med tillräcklig säkerhet utrett att motivet för misshandelsbrottet var att kränka (Nackstabon) för hans etniska bakgrund, nationella härkomst och/eller trosbekännelse\".
Den svåra misshandeln gav Nackstabon blödningar i hjärnan, och enligt rätten var risken stor att skadorna hade blivit ännu värre. De unga männen ska därför betala honom 25 000 kronor i skadestånd för skadorna och kränkningen.
22-åringen lever på bidrag och har tidigare dömts för flera småbrott. Rätten anser att hans psykiska hälsa måste utredas ytterligare.
21-åringen har en tidigare dom för grov rattfylla och olovlig körning.
Tingsrätten ser inga som helst förmildrande omständigheter utan utdömer 1,5 års fängelse till dem båda.

Mer läsning

Annons