Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"10 kronor om dagen är inte magstarkt"

/

På Sundsvalls kommun hävdar man att luncherna aldrig har varit gratis och att de nya riktlinjerna kommit till eftersom förskolorna inte följt dem.

Annons

– Det är en komplicerad fråga och det har tagit lång tid att hantera. Det har varit för mycket tyckande, säger Kari Tallqvist, HR-chef på Sundsvalls kommun.

Han syftar på den långdragna processen av förhandlingar som mer eller mindre pågått sedan 2009 mellan barn- och utbildningsförvaltningen och facket kring de pedagogiska luncherna. Hittills gäller att personalen betalar 406 kronor per person och månad. Med de nya reglerna har summan sänkts till 200 kronor, vilket blir 10 kronor per dag.

– Förskolorna har tillämpat reglerna olika. Det finns förskolor som följt tidigare beslutet och andra har hittat ett eget belopp, några en egen summa som är noll kronor, säger Kari Tallqvist.

– Vi har ansvaret för skattemedel och vi var tillsammans med de fackliga parterna tvungna att hitta en lösning där vi kan kompromissa det pedagogiska arbetet i sig, frivillighet och få någon form av kostnadstäckning. Och 10 kr dagen för möjligheten till frukost, lunch, mellanmål samt kaffe eller the 2014 tycker vi inte är magstarkt, säger han.

Personalen är missnöjd och tycker att det sänder konstiga signaler till barnen?

– Barnen kan undra: varför äter inte du? Men jag tror att barnen förstår att personalen är där för att hjälpa dem i matsituationen, och de ska hjälpa barnen så är det ju. Ingen är ju tvingad att äta med barnen.

Personalen säger att det uppstår en konflikt inom dem själva?

– Det var därför vi var tvungna att hitta en nivå och det är inte många som tycker att det är knepigt att betala åtminstone någon summa för frukost, lunch, mellanmål frukt och kaffe.

De tycker att då får de betala för att jobba?

– Ja det är ju deras åsikt, säger Kari Tallqvist.

– Är det någon förskola som ätit för noll kronor och nu måste betala så är det klart att de reagerar. De som betalat 406 kr tycker annorlunda. Jag tror att det beror på vem man pratar med, säger Kari Tallqvist.

Mer läsning

Annons