Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

17-åringen åtalas för dubbelvåldtäkt och för fem fall av misshandel

En 17-årig Njurundakille åtalades i går för dubbel våldtäkt av en 18-årig flicka på en ungdomsfest i Skottsund. I dag åtalas han dessutom för fem fall av misshandel i andra sammanhang. — Han förnekar brott, säger hans advokat.

Annons
Det var fest i ett hus inte långt från Dyket i Skottsund, 24 april. Många ungdomar deltog i festen, och det förekom rikligt med alkohol.
Enligt åklagaren Lisa Eriksson var 17-åringen och flickan tidigare ytligt bekanta, men hade inget ihop. Båda ska ha varit berusade.
Under festen ska de två ha hamnat avsides inomhus, och där ska 17-åringen ha tvingat flickan till oralsex, enligt tidigare uppgifter från polisen.
Enligt åtalet ska han ha tagit strypgrepp på flickan och dunkat hennes huvud mot ett hårt föremål.
Ungefär en timme senare ska han på liknande sätt ha förgripit sig på henne igen.
Som så ofta i de här målen finns det inga åsyna vittnen. Då måste man höra andra som varit på platsen för att försöka pussla ihop någonting, säger Lisa Eriksson.
Två tjejer från festen är kallade att vittna. Den ena om sina iakttagelser om hur 17-åringen och flickan agerade under kvällen, och vad flickan senare berättat för henne. Det andra vittnet ska höras om hur flickan agerat under kvällen.
Som stödbevisning åberopar åklagaren även läkarintyg gällande både offret och den misstänkte.
Båda har skador som jag anser stämmer med hennes berättelse, säger Lisa Eriksson.
När 17-åringen greps för våldtäkten ska han ha hotat poliserna med stryk, spottat på dem och sparkat sönder inredning i polisbilen. Han åtals även för detta.
Och i dag väntas ytterligare åtal mot 17-åringen. Han har varit på rymmen från ett behandlingshem under lång tid, och vid fem tillfällen bara i år ska han ha utsatt olika personer för misshandel.
17-åringen har bekräftat att han haft sex med flickan, men hävdar att det varit frivilligt från båda håll. Hans advokat, Johan Sterner, säger att det som så ofta i sexmål kommer att handla mycket om de inblandades trovärdighet inför rätten.
Det framgår att båda varit väldigt berusade, och då kan det finnas skäl att ifrågasätta deras uppgifter. Det gäller både den tilltalade och målsäganden, säger Johan Sterner.
Rättegången kommer att inledas inom en vecka. Där kommer resultatet av en förberedande rättspsykiatrisk undersökning av 17-åringen att redovisas. Om läkarna misstänker att han är psykiskt sjuk kan han skickas på en stor undersökning om han befinns skyldig till de allvarliga brott han anklagas för.

Mer läsning

Annons