Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

17-åringen begärs häktad för dubbelvåldtäkt

I eftermiddag ställs den våldtäktsmisstänkte 17-åringen inför häktningsdomaren. De senaste två åren har han stått inför rätta tre gånger, bland annat för en grov gängmisshandel i Essvik.

Annons
Åklagaren vill se den17-årige Njurundabon häktad för att två gånger under natten mot söndag ha våldtagit en 18-årig flicka. Övergreppen ska ha begåtts utomhus och i en bostadsfastighet inte långt från Dyket i Skottsund. Han påstås bland annat ha tvingat kvinnan till oralsex.
Om tingsrätten anser att bevisen mot 17-åringen är graverande kommer han att låsas in på häktet i väntan på att hans skuld slutligen prövas vid rättegång. Våldtäkt är ett allvarligt brott, och straffminimum är två års fängelse. Därför krävs det mycket speciella skäl för att en misstänkt inte ska häktas, om misstankarna mot honom är starka.
Åklagaren menar att det även finns risk att 17-åringen undanröjer bevis eller på annat sätt krånglar till utredningen om han försätts på fri fot, och han begär därför att den misstänkte ska hållas isolerad i häktet.
Någon gång i eftermiddag presenterar åklagaren bevisen vid en häktningsförhandling i tingsrätten, och domaren tar sedan ställning till om 17-åringen ska häktas.
17-åringen har de senaste åren varit föremål för olika former av vårdinsatser från samhället, och ska enligt uppgift till ST ha varit på rymmen från ett behandlingshem när han greps för våldtäkterna.
Som 15-åring deltog han och två kompisar i en otäck och utdragen gängmisshandel mot en kille i Essvik. Alla tre överöste det försvarslösa offret med sparkar och slag. Både mot huvud och kropp. Vid ett tillfälle blev offret nedtryckt i snön och fick inte någon luft.
De tre gärningsmännen var redan föremål för socialtjänstens insatser, och dömdes till fortsatt vård. Samma år dömdes 17-åringen för en misshandel, och sin senaste dom fick han i september i fjol. Då dömdes han för stöld och mopedtillgrepp.

Mer läsning

Annons