Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18 idéer om förbättring i skolan

/
  • 100 skolledare har gått en utbildning sedan i höstas där målet är att plocka fram nya idéer att använda i undervisningen.
  • Skolledare i Sundsvall presenterade sina idéer inför en jury.

Hundra skolledare i Sundsvall har inför en jury presenterat sina idéer för att förbättra skolresultaten sina elever.
– Det kom fram cirka 18 bra idéer av olika karaktär, säger Malin Heimer, projektledare.

Annons

Presentationen var slutexamineringen på en skolledarutbildning som har pågått sedan i oktober.

Skolledarna, som består av förskolechefer och rektorer har fått bilda grupper och brainstormat fram nya idéer på hur man ska kunna öka kunskapsnivån hos sina elever.

Skolan i Sundsvalls kommun hamnade på plats 191 av 256 i SKL:s senaste rankning. Det vill Sundsvalls kommun ändra på och de har satt upp ett mål att bli Sveriges bästa skolkommun till 2020.

– Det är viktigt att anpassa skolan efter elevernas behov, inte tvärtom. Det är det många av idéerna bygger på säger Malin Heimer.

Juryn består av representanter från bland annat Skolverket, Näringslivsbolaget, Mitt Sverige Vatten och Ung företagsamhet och deras uppgift är inte att rata.

– De ska få chansen att pitcha sina idéer framför en erfaren jury och sedan få konstruktiv kritik på de idéerna, säger Sofia De Wall, kommunikatör på barn- och utbildning, Sundsvalls kommun.

En idé som Näringslivbolaget tände till på är att barn ska kunna presentera sina egna smultronställen i Sundsvall på små filmer.

– Genom att få inflytande över sitt eget lärande ökar också motivationsnivån och resultaten, säger Malin Heimer.

Tanken är att undervisning med mer praktisk förankring ska öka inlärningsförmågan hos eleverna.

När idéerna är färdigformade är det tänkt att skolledarna själva ska kunna implementera dem i verksamheten.

– En del idéer är redan i gång. Tillexempel har Matfors skola börjat göra instruktionsfilmer som de lägger ut på Youtube om sitt arbete, säger Sofia De Wall.

En annan idé som presenterades av en grupp var att elever med annat modersmål än svenska ska kunna guida utländska företagsledare när de besöker Sundsvall.

Mer läsning

Annons