Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1873 byggdes den gamla järnvägsstationen,

Annons
1873 byggdes den gamla järnvägsstationen, sedan dess har den bland annat hunnit inrymma turistbyrån och varit spökhus. På den tiden det begav sig lastades och lossades det i Sundsvalls inre hamn och många människor arbetade i området.

Tunadalshamnen togs i bruk 1967, då försvann godshanteringen från inre hamnen.

1981 flyttade färjetrafiken till nybyggda terminalen från stora hamnkajen och gav plats för bygget av restaurang Maritim i slutet av 80-talet.

1989 beställdes en konsultutredning av inre hamnens framtid och året därpå beslutade kommunfullmäktige att det skulle vara ett utvecklingsområde för centrum med blandad bebyggelse, bostäder, småbåtshamn, kontor, handel och rekreation.
Men konjunkturen satte stopp för idéerna.

I mitten av 1990-talet invigdes Rastplats Sundsvall City, tre dar i hamn drog igång men Finlandsfärjan gjorde sin sista tur 1996.
Det storstilade projektet i form av Jetson med katamarantrafik som skulle ta över föll pladask och företaget gick i konkurs 1998.

En finansmans planer 1998 löd hotell på 24 våningar med roterande restaurang i toppen - på Fryshusplatsen. Ett tiovåningshus med bostäder vid kajkanten, ett varuhus i fyra våningar och Ålandsfärja.
1998 kom förslaget med varuhus, spökhus, parkeringar och park, samma år klubbade fullmäktige planerna.

Året därpå flyttade Clas Ohlson flyttade till hamnen och en gångbro byggdes som förlängning på Storgatan. Fyra förslag på förvandling var föremål för omröstning och år 2000 fick vi resultatet: mångfald och liv ville Sundsvallsborna ha, en förlängning av centrum med blandad bebyggelse och hamnträdgård. I juli samma år slog Sveriges första internationella kasino upp portarna i den gamla järnvägsstationen.

I dag är lekparken är invigd, fryshusbyggnaden återuppstånden i form av kontorsbyggnad, hamnträdgården anlagd, bostadshusen står på rad och det fortsätter byggas för fullt. En gästhamn planeras och nästa år vill HSB bygga ett tolvvåningshus med fyr längst upp.

Mer läsning

Annons