Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1978 startade Bo Grelsson tillsammans med en kompanjon...

/
  • Chefen på GW Hydraulic AB, Bo Grelsson oroar sig för företagens framtid i Sverige.

1978 startade Bo Grelsson tillsammans med en kompanjon företaget GW Hydraulic AB i Svartviks hantverkarhus. 1981 blev Bosse helägare och företaget har nio anställda.

Annons
Bo Grelsson insåg snabbt att det fanns ett stort servicebehov att täcka inom hydraliksektorn.
Vår målsättning vat redan från starten att med kunskap analysera kundernas behov. En titt i backspegeln kan jag med glädje se att svensk storuindustri inom gruv, pappers och cellullosa tagit till sig vårt koncept, säger Bo Grelsson.
Hydraulteknik är i princip användning av vätskor för att överföra, lagra och styra energi. Tekniken har sedan 1960-talet haft en ständig utveckling och produkterna fick allt större användningsområden..
Ett stort tillämpningsområde är industriella automatiseringssystem i verktygsmaskiner och robotar. Ett annat viktigt användningsområde är pressar, där hydrauliken används för att skapa stora krafter, säger Bo Grelsson.
LKAB invensterar under en tioårsperiod 100 miljarder kronor i gruvdrift.
Gruvföretaget har varit vår kund under en tioårsperiod. I de investeringar däruppe ingår det mycket hydralik, så pass mycket att om jag var 25 år idag skulle jag flytta dit direkt, säger Bo Grelsson.
Ortvikens pappersbruk planerar att utvidga produktionen bland annat genom att uppföra en ny pappersmaskin samtidigt som den gamla PM2 kommer att tas ur drift.
Det är fråga om en stegvis investering som görs under flera år. Ortviken använder mycket hydraulik och vi har den teknik som passar dem bra i deras snäva processystem, säger Bo Grelsson.
LKAB hade ett driftstopp på sex dagar för underhåll. Svartviksföretaget fick anbudet att hjkälpa till.
Vi skulle installera hydrauliska system. Företaget hade utfäst en bonus på 30 000 kronor om vi klarade det på fem dagar. Det fixade vi och bonusen var vår. Men bättre än själva bonusen var att vårt redan goda renomé hos LKAB blev ännu bättre, säger Bo Grelsson.
Trots att hans företag går bra så oroas han för Sveriges stor- och småföretaga. På senare år har en lång rad råvaruförädlande företag sålts till bland annat Finland.
Finska staten skulle aldrig sätta finska jobb på spel. Det är i nationens intresse att så inte sker. Det var bättre att själva köpa upp, strukturrationalisera och flytta hem till Finland än att bli uppköpt och nedlagd, säger Bo Grelsson.

Faktaruta
Ett hydrostatiskt system är slutet och innehåller en del där vätskan har högt tryck, ofta upp till 40 MPa, och en del där vätskan har lågt tryck, oftast atmosfärstryck. Systemet innehåller en eller flera pumpar som omvandlar mekanisk energi till fluid energi (trycksatt vätska). Via ledningar och styrelement (ventiler) transporteras sedan tryckmediet till olika förbrukare (motorer, cylindrar), där energin återomvandlas till mekanisk energi. Energin kan också temporärt lagras i ackumulatorer. Hydrostatiska system kännetecknas av mycket hög effekttäthet (kvoten av effekt och vikt). Detta är en viktig egenskap i arbetsfordon, t.ex. grävmaskiner och skogsmaskiner.

Mer läsning

Annons