Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20-tal svimmade under konsert

/
  • Publikvärdarna fick arbeta hårt under Ugglas konsert med att ta hand om avsvimmade personer i publiken.
  • Lasse Nilsson, Gunnar Almberg och Roger Berggren är några av de värdar som lyft 100-tals människor över kravallstängslen under Gatufesten.

Mellan 60 och 100 personer fick lyftas över kravallstaket under Magnus Ugglas konsert i fredags kväll. Drygt ett 20-tal av dem var avsvimmade. En ung man fick föras till sjukhus efter att han hade förlorat medvetandet och drabbats av andningsuppehåll.

Annons
Det var en tjej som sa att hon såg ett par skor som låg nere på marken. Vi tog bort en del folk och sedan såg jag killen som låg där och fick tag i hans bälte, säger Roger Berggren, värd under Gatufesten.
Flera personer hjälptes åt att lyfta upp den unge mannen som då var vid medvetande. När sjukvårdspersonal på plats tog över förlorade han medvetandet och trots att han fick syrgas drabbades han av andningsuppehåll. Ambulans fick köra honom till sjukhus och enligt de uppgifter vakterna fått är ynglingen utom fara.
Det blir ett sådant tryck där framme att man inte kan hålla emot. Vi brukar prata med alla längst fram i publiken innan konserten börjar, men många lyssnar inte, säger Roger Berggren.
Även under Lars Winnerbäcks konsert på torsdagskvällen hade värdarna vid kravallstängslet mycket att göra. Då fick ett 30-tal personer lyftas över och enligt värdarnas uppskattning var hälften av dem avsvimmade.
Föräldrar ska inte låta sina barn stå där framme. Trycket bakifrån blir enormt och det blir stekhett. Vi gör av med ett par hundra liter vatten till dem längst fram vid varje spelning, säger Gunnar Almberg.
Han är en av de åtta värdarna som står framför kravellstaketen. När trycket blir för stort hjälper vakter och poliser till.
Det är svårt att lyfta människor. Även en liten tjej på 30 kilo blir jättetung när trycket bakom gör att hon sitter fastklämd i publiken, säger Roger Berggren.
Även artisterna kan hjälpa till eller förvärra läget.
Jag tycker att artisterna ska ta sitt ansvar och avbryta eller be fansen fansen att backa. De ska inte uppmana publiken att börja hoppa när det redan är sådant tryck. Det gjorde Magnus Uggla, säger Gunnar Almberg.
Värdarna är erfarna och har jobbat under Gatufesten i många år.
Lite rutin har vi nog fått och ser ganska snabbt om det blir problem någonstans men det går inte att helt bygga bort problemet med fler eller bättre kravallstängsel. Föräldrar måste ta sitt ansvar, säger Roger Berggren.

Mer läsning

Annons