Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

200 000 kulturrådskronor till Teater Äsch

/

Den fria teatergruppen Teater Äsch i Sundsvall har på allvar hamnat på kulturrådets favoritlista.
I utdelningen av medel för 2006 fick gruppen 200 000 nya färska kronor - utan att veta vilken produktion pengarna ska användas till.

Annons
Fadren, Marknadsafton, Till höger om månen, Rasmus på luffen, Egen spis. Teater Äsch har varit flitigt igång i Sundsvall under de senaste åren. Vid flera tillfällen med rejäla summor från Statens kulturråd till hjälp.
Inför nästa år dimper ännu en slant ner. Och ännu vet inte Teater Äschs Marie Lundblom vad pengarna är ämnade till.
Rådet tyckte att vi skulle söka ett årsbidrag, så vi sökte för två produktioner. Men vi fick pengar för en. Det kan vara antingen Richard III som vi sätter upp på Bureplatsen i sommar, eller en senhöstlig dramatisering av Tove Janssons Muminberättelse Granen, säger hon.
Hos kulturrådet får en fri grupp först bidrag för enstaka produktioner och visar därigenom vad den går för och att den tänker sig att fortleva. Då kan det bli aktuellt med årsbidrag och längre fram treåriga verksamhetsbidrag.
Att vi inte blev avrådda från att söka årsbidrag är ett steg i rätt riktning. Helst skulle jag vilja använda pengarna till Richard III. Den är i särklass dyrast, säger Marie Lundblom.
Från Sundsvall sökte också Kulturföreningen Soja pengar, dock utan framgång den här gången.

Mer läsning

Annons