Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

3 213 oskrivna diktat hotar patientsäkerheten

/
  • – Det här är inte alls bra för patientsäkerheten. Det finns stora risker med att ha diktaten liggande så här länge, säger Ylva Byström, huvudskyddsombud för Vision.

Medicinkliniken vid Sundsvalls sjukhus har 3 213 oskrivna diktat.
Det äldsta oskrivna diktatet är från slutet av april.
Nu varnar Visions huvudskyddsombud för att patientsäkerheten hotas.

Annons

Den aktuella mätningen ska ha gjorts den 7 september.

– Det här är inte alls bra för patientsäkerheten. Det finns stora risker med att ha diktaten liggande så här länge. Det kan ju finnas patienter som återkommer flera gånger och då kanske man inte har diktaten utskrivna, säger Ylva Byström, huvudskyddsombud för Vision.

De medicinska sekreterarnas allt mer ohållbara arbetssituation är ett bekymmer som funnits under en längre tid. Fackförbundet Vision har kopplat in Arbetsmiljöverket, men upplever att ärendet går trögt. Dessutom oroas facket över arbetsgivarens syn på frågan.

– Just nu står man och stampar lite och vi kommer ingen vart. Arbetsgivaren menar att en av lösningarna är när man delar upp i länskliniker, medan vi anser att resurserna har varit för dåliga redan från början. Man skulle ha satt in fler medicinska sekreterare långt tidigare, säger Ylva Byström.

Oron från fackligt håll är att om man inte tillför mer resurser så kvarstår problemet.

– Det här problemet har funnits i flera år och man har inte gjort något åt det, trots att det har varit tydligt att det har funnits för få medicinska sekreterare. Man har gjort en skev fördelning av medicinska sekreterare inom Sundsvalls sjukhus, där man har gett för få till medicinkliniken, säger Ylva Byström.

Men det är inte bara medicinkliniken som har problem. I mitten på maj undersöktes hur många oskrivna diktat som fanns på länets sjukhus och då hade ögonkliniken 3 224 stycken.

– Men jag har inte fått några signaler från ögonkliniken att man skulle ha några problem. Jag har pratat med ombuden där och de känner inte att de har några arbetsmiljöproblem. Men jag har tagit tag i det här igen för det är inte okej ur ett patienthänseende. Det är en patientfara att det ligger så många oskrivna diktat, säger Ylva Byström.

Läs också: Länsklinikchef: "Jag skulle inte säga att patientsäkerheten är hotad"

En annan aspekt är att det är svårt att få tag på medicinska sekreterare. Enligt en granskning av Sveriges Radio i somras upplever 13 av 21 landsting och regioner att det blivit svårare att rekrytera medicinska sekreterare. Granskningen tog även upp att det då fanns 294 medicinska sekreterare i Landstinget Västernorrland där 77 stycken är över 60 år.

– Det är rent skrämmande siffror. Därför försöker vi tillsammans med landstinget och arbetsförmedlingen få till en utbildning för medicinska sekreterare som ska gå på två år. Besked om det här kommer i januari, säger Ylva Byström.

Mer läsning

Annons