Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

3,5 miljarder kostar supandet i Västernorrland

För 3,5 miljarder kronor skulle man kunna driva Sundsvalls kommun i ett år. Lika mycket kostar supandet i Västernorrlands län, enligt IOGT - NTO.

Annons
I den nya rapporten har nationalekonom Anders Johnson summerat alkoholkonsumtionens alla kostnader för samhället. Vård, socialtjänst och polisens insatser till följd av kriminalitet räknas till de offentliga kostnaderna. På det privata området tillkommer sjukfrånvaro och produktionsbortfall. Försäkringspremier som höjs till följd av en ökad kriminalitet gör att slutsumman blir ännu högre.
Sundsvalls kommun räknar med att kostnaden kring alkoholen blir 280 miljoner kronor per år, säger Per Skjutar, samhällsplanerare på kommunen.
Alkohol- och narkotikapolitiskt ansvarig på IOGT - NTO heter Sofia Modigh. Enligt henne är det numera fler som dricker eftersom kvinnorna tagit efter männens traditionella supande.
Det kanske är bättre att ha en jävligt full pappa och en nykter mamma än att båda är halvlulliga, säger hon.
Hon tycker ändå att kunskapen om alkohol blivit bättre. Det stora problemet är tillgängligheten genom att införseln av alkohol från utlandet har ökat. Sedan mitten av 1990-talet har konsumtionen stigit med drygt 30 procent, skriver IOGT-NTO.
Systembolaget och åldersgränserna måste finnas kvar. Det finns historiskt stöd för att det minskar konsumtionen, säger hon.
På kommunen arbetar man just nu med ett nytt handlingsprogram där den ökade konsumtionen ska ses över. Där ska kontakt med föräldrar och information till nyblivna studenter bli bättre.
Enligt rapporten ska kostnaden för alkoholkonsumtionen i hela Sverige gå på 160 miljarder kronor per år. Det är efter den summan som de lokala beräkningarna har gjorts.

Mer läsning

Annons