Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

31 kyrkor plundrade

/

I vårt distrikt har 31 kyrkor plundrats under de senaste tio åren. Värst är förlusten av medeltida skulpturer – ett världsunikt försvinner sakta ut i ovissheten.

Annons
Den 53-årige spanjoren som sitter häktad är på sannolika skäl misstänkt bara för tre av dessa stölder i Barsviken, Skeppshamn och Lörudden. Den märkliga signaturen AKBR har efterlämnat hotbrev i samband med stölderna i Haverö och Ragunda kyrkor. I övrigt står polisen för närvarande utan ledtrådar.
En central fråga är var alla de oskattbara skulpturerna tagit vägen. Polisen vet att 53-åringen försökt skeppa allmogegods ur Sverige med container. Det finns även uppgifter om att han skulle ha anlitat spanska åkerier under deras återfrakter från Sverige. Nyligen gjorde spansk polis husrannsakan i hans hemstad Santa Cruz på Teneriffa. Några försändelser har tagits i beslag, men vad de innehåller vet man inte ännu. Det krävs ett spanskt domstolsbeslut för att få öppna dem.
Samtidigt vet man att internet använts för att sälja stöldgods från kyrkor. Det var så krucifixet från Skeppshamns kapell återfanns. Två loppishandlare från Sundsvallstrakten är också inblandade i godshanteringen.
Några kyrkor har plundrats i flera omgångar, som exempelvis Lidens gamla kyrka. Därifrån saknas bland annat en madonnafigur från 1200-talet, fyra skulpturer från sent 1400-tal och en skulptur av sankta Ursula från tidigt 1500-tal.
De norrländska katolska kyrkoskulpturerna är på många sätt världsunika, och har genomlevt både reformationen och långa tiders undanskymd lagring innan de under 1900-talet åter togs fram och blev omtyckta dekorationer i kyrkorna.
Vill du veta mer om den medeltida bildvärlden och konstverken i just din kyrka rekommenderas den fylliga databasen på Historiska museets hemsida: http://www.historiska.se/medeltidbild/

Mer läsning

Annons