Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

3g-utbyggnaden är värdelös i glesbygd

3g-utbyggnaden är värdelös i glesbygd. Det hävdar skogsnäringen, lantbrukarna och samerna. Bland annat SCA hoppas i stället på en annan lösning som gör att de kan använda datorer långt ute i skogen.

Annons
Flera forskare varnar för att satsningen på nät för 3g-telefoni i Sverige är ett gigantiskt slöseri med pengar.
Problemet är att utbyggnaden sker främst där människor bor.
Det ska byggas 2030 000 master, men då täcker man ändå inte mer än 2530 procent av landets yta, säger Bertil Lidén vid skogsbrukets forskningsinstitut Skogforsk.
Det innebär att 3g-telefoni inte kan utnyttjas inom skogsbruk, jordbruk, turism, friluftsliv, renskötsel med flera områden.
SCA är ett av de bolag som hoppas på en annan lösning.
Skogsmaskiner rör sig överallt ute i geografin. Därför är yttäckning viktig för oss, säger Bertil Larsson, it-chef vid SCA Skog.
Dels är det en säkerhetsfråga att kunna slå larm via mobiltelefon om något händer. Dels handlar det om datakommunikation som underlättar arbetet.
SCA har nyligen installerat en ny generation persondatorer i skördare, skotare och virkesbilar.
Arbetsledare kan logga in på en hemsida för att hämta uppdrag och lämna rapporter. Den som ska skapa en detaljplan för avverkning kan ha hjälp av digitala kartor, och i framtiden kanske områdena som ska avverkas inte behöver snitslas ut. Skotarförare kan rapportera exakt hur mycket virke som levererats fram till bilväg varje dag. Skogsmaskiner som behöver service kan få det snabbare.
Möjligheterna med ett digitalt informationsflöde är många.
Men de nya 3g-näten får för dålig täckning. I stället hoppas skogsindustrin på alternativa tekniker. En utbyggnad av GSM-nätet och så kallad Edge-teknik är en väg. Det digitala 450-nätet är en annan.
Problemet är att teleoperatörerna hämmas av de löften de gett i samband med att de fått 3g-tillstånden. Därför kräver nu Bertil Lidén och två forskarkollegor att Post- och telestyrelsen omprövar villkoren, så att operatörerna kan lägga mer pengar på alternativa tekniker och nya tjänster i stället för på 3g-master.
Med färre master och till väsentligt lägre kostnad kan man då leverera tjänster över betydligt större yta, säger Bertil Lidén.

Mer läsning

Annons