Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

4 400 tar sömntabletter varje kväll

Nästan var tjugonde person i Medelpad behöver mediciner för att sova. Det finns stora variationer mellan olika orter. Timråborna äter bara två tredjedelar så mycket som Ångeborna.

Annons
Inför varje natt tar ungefär 4 400 personer i Medelpad en sömntablett för att komma till ro.
Mediciner är en av de vanligaste behandlingarna mot sömnlöshet.
Detta trots att Läkemedelsverket anser att det är orsakerna och inte symtomen som ska behandlas, och att terapi är bättre än tabletter.
Men statistiken visar motsatt trend. Användningen ökar. I Sundsvall har siffrorna klättrat upp 22 procent under de senaste fem åren.
En orsak är troligen att det finns sömntabletter i dag som inte sitter kvar i kroppen lika länge som de äldre sorterna, säger Ulf Lindahl, apotekare som tar fram underlag till landstingets läkemedelskommitté.
Lindahl menar att de nyare typerna av tabletter, exempelvis Imovane och Stilnoct, är snällare. Men vissa anser att de tvärtom är värre än gamla sorter.
Jag blev beroende av Imovane och hade stora problem med att sluta. Det var rena rävgiftet, säger en person som vill vara anonym.
Han hamnade i en ond cirkel där abstinenssymtomen gjorde att han fick ångest - och tog mer tabletter. Det krävdes mycket viljestyrka för att kunna trappa ner och till slut lägga tabletterna åt sidan.
Lindahl tycker ändå att sömntabletter kan vara bra för vissa under kortare perioder. Och en del människor kan inte sova alls utan hjälp av vissa mediciner.
Men även han anser att användningen av medicinerna borde begränsas. Inte minst bland äldre.
Det är ett välkänt fenomen att sömntabletter ibland ges slentrianmässigt på sjukhem och liknande. Det beror inte bara på personalen, många äldre är rädda för att inte kunna somna utan sin tablett.
Läkemedelskommittén kommer att granska sömnmedelsanvändningen hos äldre inom ramen för ett projekt om gamla och läkemedel som pågår just nu.
Ett annat fenomen Ulf Lindahl har noterat är att det finns regionala skillnader i utskrivningen. Ånge ligger högst i Medelpad, 37 procent högre än Timrå, som i sin tur ligger lägre än Sundsvall.
Vi har en äldre befolkning och många av de gamla har svårt att sova eller smärtor, säger Anna Falk, distriktsläkare vid Ånge vårdcentral.
En annan viktig faktor är möjligheterna till annat stöd än tabletter.
Vi har inte tillgång till psykolog eller terapi på orten, då måste patienten åka till Sundsvall, säger Anna Falk.
Ulf Lindahl tror att det också har betydelse hur läkarna ser på sömnmedel. Vissa skriver ut mer än andra. Patrik Wreby, chef får vårdcentralen i Timrå, är inne på samma linje. Han menar att traditionerna skiljer sig åt.
I vissa fall kan läkarbrist också vara en orsak. I områden som har få läkare är det svårare att få en besökstid, och därmed också svårare att få sömnmedicin, menar Ulf Lindahl.

Fakta/Sömntabletter
I fjol såldes sömnmedicin för drygt 3,4 miljoner kronor i Medelpad. I summan är både landstingets subvention och patienternas utgifter inräknade.
Sömntabletter:
Imovane/Zopiklon
Stilnoct
Sonata
Propavan
Rohypnol/Flunitrazepam
Halcion
Apodorm/Mogadon

Källa: FASS

Mer läsning

Annons