Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40 lärare tvingas sluta

40 grundskolelärare i Sundsvall tvingas sluta vid årsskiftet. Skolan tar till drastiska åtgärder för att få ordning på ekonomin.

Annons
De fackliga organisationerna fick det tunga beskedet häromdagen.
Mer än 40 obehöriga lärare och långtidsvikarier blir arbetslösa från och med i januari. I många fall handlar det om anställda som varit på skolorna i åratal.
Det är förstås en katastrof för de här personerna. Man har byggt sin trygghet och försörjning på att man haft ett jobb, säger Jan Eriksson, distriktsordförande i Lärarnas Riksförbund.
Men även skolornas verksamhet påverkas. Lärare får byta arbetsställen och klasser kan behövas slås ihop.
Det är beklagligt att människor försvinner ur systemet. Följden blir att de som blir kvar får mer att göra, säger Jan Eriksson.
Han tycker att beslutet är kortsiktigt. Stora förskolekullar är på väg in i grundskolan om tre år. Ungefär samtidigt väntas flera lärare gå i pension.
Vi kommer att få en svacka i organisationen till dess. Jag tycker absolut att kommunen centralt ska gå in och kompensera skolan, säger Jan Eriksson.
Han pekar också på att nyutexaminerade lärare får svårt att hitta jobb.
Det är det största bekymret. För kommer man inte in som lärare de första åren är chansen stor att man väljer ett annat yrke, säger Jan Eriksson.
Konkret genomförs personalminskningen genom att de obehöriga lärarnas förordnanden inte förlängs. Deras kontrakt löper ofta terminsvis.
De får gå först. Har vi sedan lärare som undervisar i ett stadium där de inte har behörighet så ska de flyttas dit de har behörighet. Har man två anställda med samma behörighet avgör anställningstiden, säger Jan Eriksson.
Som ST berättat tidigare är orsaken till sparkravet på 12 miljoner kronor den stora elevminskning som skett under hösten. Ekonomiskt slår det tappet igenom när budgeten börjar gälla efter årsskiftet.

Mer läsning

Annons