Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(5 ST)

Annons
(5 ST)

Gripande om dödshjälp
Filmstaden (Draken): Gråta med ett leende
Regi: Alejandro Amenaábar
I rollerna: Javier Bardem, Belen Ruéda, Lola Duenas, Mabel Rivera med flera

I konkurrens med bland andra svenska Så som i himmelen och franska Gosskören förärades spanska Gråta med ett leende med en Oscar som Bästa utländska film.Regissören Alejandro Amenábar utgår här från en uppmärksammad verklighet och gör vissa dramaturgiska utvidgningar.
Huvudpersonen Ramón Sampedro, varsamt ansiktsgestaltad av Javier Bardem, ligger i drygt 28 år förlamad från halsen och nedåt efter en dykolycka. Han vill ta livet av sig men saknar fysisk kraft att göra det. Till domstol för han sin bestämda åsikt att han har både den juridiska och den moraliska rätten till dödshjälp.
I sin omedelbara närhet har Sampedro flera personer, med var sin syn på dödshjälp. Hans storebror står oförstående inför blotta tanken, hans svägerska sköter honom så att han ska få ett värdigt slut på livet, Hans brorson fixar hans tekniska hjälpmedel och hans far är djupt förtvivlad över sin sons tragiska öde.
Där finns också några kvinnor, som utifrån olika bevekelsegrunder engagerar sig i frågan om rätten eller icke rätten till det egna livet. På sin yttersta spets ställs frågan, när det visar sig att allt som görs för Sampedro inte räcker för att hos honom skapa en vilja att trots allt leva vidare.
Filmen är djupt gripande, långa stunder också ljuvligt vacker, i dödens ofrånkomliga närhet. Amenabár berättar lågmält och eftertänksamt, med många känslor, men utan att bli störande känslosam. Han och hans uttrycksbegåvade skådespelare ger stark närvaro åt de många existentiella frågor som här gestaltas, även med hjälp av nära-döden-humor. Filmen tvingar oss att själva ta direkt ställning till våra egna relationer till döden i allmänhet och dödsdjälp i synnerhet.
Henry Lundström

Mer läsning

Annons