Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 år som prenumerant - Cathy sörjer Dagbladet

/
  • På lördag blir det sista gången som Cathy Erixon hämtar Dagbladet i brevlådan.
  • Som prenumerant blev Cathy Erixon erbjuden att köpa aktier för 500 kronor styck för att rädda Dagbladet.
  • I nästan 50 år har Cathy Erixon i Österro prenumererat på Dagbladet. Nu blir det tomt på morgnarna konstater hon.
  • Cathy Erixon har rötterna fast förankrade i arbetarrörelsen och sörjer nu att

– Det känns som om en ägodel försvinner.
Så beskriver Dagbladetprenumeranten sedan nästan 50 år, Cathy Erixon förlusten av "sin" tidning.

Annons

Cathy Erixon kommer från Krångede i Ragunda, som hon kallar Sveriges fattigaste kommun. Hon växte upp i en stor arbetarfamilj med åtta syskon och i föräldrahemmet hade de Länstidningen. När hon så flyttade till Sundsvall 1966 började hon prenumerera på Dagbladet, fram till nedläggningen, i 49 år.

– Ja det är nästan 50 år vet du, otroligt! skrattar Cathy.

Hur känns det nu då när du vet att Dagbladet ska läggas ner?

– Det är blandade känslor. Det känns som en ägodel som försvinner, jag har ju faktiskt varit delägare, säger hon och visar upp en kopia på Aktiebrevet från 1992. Efter konkursen räddades Dagbladet kvar genom att prenumeranterna erbjöds att köpta aktier. Cathy var en av dem.

– Jag har känt mig som delägare, jag köpte ju aktien för att jag ville att tidningen skulle bli kvar. Jag tycker att det har varit fantastiskt att vara prenumerant, väl använda pengar, menar Cathy.

Hon började arbeta på Televerket, senare Telia, som ekonom bland annat och engagerade sig i fackföreningen. Hon har varit aktiv inom SSU, medlem i Socialdemokraterna i många år, numera också medlem i Selångers PRO. Rötterna finns i arbetarrörelsen.

– Ja det är väl därför jag har haft Dagbladet, jag kom ju ifrån ett riktigt arbetarhem, har många syskon och där man alltid har sett till den lilla människan och värnat om den saken.

– Det kommer att bli tomt. Det kommer att finnas en annan tidning som går i blått, både i färg och annat, säger hon och syftar på Sundsvalls Tidning som alla dagbladetprenumeranter erbjuds de närmaste månaderna.

– Det kommer att bli tomt på morgonen, konstaterar hon.

Vad betydde Dagbladet för dig?

– Det betydde mycket lokala nyheter naturligtvis. Sporten har varit suverän i Dagbladet, jag läser alltid det Bosse Eklöf skriver om travet eftersom jag är travintresserad. Och så Svantes Säwéns krönikor naturligtvis.

Beskedet om bladets nedläggning beskriver hon som en lindrigare chock. Hon och en väninna satt på tåget på väg hem från Stockholm, och de såg nyheten via mobilen.

– Först tittade vi bara på varandra. Vi trodde att det var ett skämt. Man kan inte stoppa utvecklingen, det här är väl bara början. Vi får väl se hur länge den andra tidningen orkar med att finnas, funderar hon och fortsätter.

– Jag trodde lite grann att sorgen skulle gå över i ilska och frustration men det har det inte gjort, utan det har mest varit vemodigt, säger hon och slår ihop Dagbladet på köksbordet.

Mer läsning