Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

53-åringen mannen bakom AKBR?

Polisen ska utreda om det är 53-åringen som döljer sig bakom signaturen \"AKBR\", som hotat bränna ner kyrkor och förstöra stulen konst. – Det är klart intressant.

Annons
Det säger Christer Johansson, Sundsvallspolis som tillsammans med rikskriminalen fokuserat extra på kyrkostölderna och de märkliga hoten från signaturen \"AKBR\".
Anledningen är att det finns flera intressanta paraleller med 53-åringen och den som utger sig för att vara organisationen \"Antifascistiska Kommittén för barnens rättigheter\".
AKBR har i upprepade hotbrev till ST och myndigheter krävt amnesti för utvisade män som har barn i Sverige.
53-åringen är utvisad på livstid sedan 1978, och har en 18-årig son i Sverige.
AKBR har tagit på sig ansvaret för ett stort antal kyrkstölder med början 1994. AKBR har även skickat stulna förstörda kyrkoföremål till ST som bevis på sin inblandning.
Nu kopplas 53-åringen till minst två stölder av kyrkokonst, och minst en stor antikvitetsstöld.
AKBR har hotat förstöra den stulna konsten, och även hotat bränna ner tio kyrkor. AKBR har även hotat dåvarande integrationsministern Mona Sahlin.
53-åringen har dömts för knivhot mot poliser, mordhot mot sin sons socialsekreterare, och misstänks nu för bisarra hot mot en kvinna i Sundsvall.
AKBR har ställt krav på regeringen som den inte haft laglig möjlighet att följa. 53-åringen har trots flera domar för illegal vistelse i landet vägrat acceptera det svenska rättsväsendets beslut.
Nu finns för första gången en person att jämföra mot spår från inbrotten och hotbreven. Kanske har man svaret på gåtan AKBR inom räckhåll.
Vi ska titta på det. Vi har inget att ta på just nu, men det är klart intressant, säger Christer Johansson.

Mer läsning

Annons