Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

54-åringen kopplas till stöldgodset

/
  • 54-åringen förnekar all inblandning i stölder och hotbrev.
  • 1999 skickade 54-åringen ett brev till regeringen, där han förklarade Sverige krig. Han krav var i stort sett identiska med de som senare framfördes av AKBR, och språkbruket lika dramatiskt.
  • 2001 kontaktade AKBR för första gången Sundsvalls Tidning. Man tog då på sig ansvaret för de flesta kyrkoinbrotten sedan 1994, hotade bränna upp de stulna klenoderna, och sade sig vara beredd på
  • Hotade bränna tio kyrkor. ST:s chefredaktör Kjell Carnbro öppnar försiktigt AKBR:s andra hotbrev till ST, 2004. Brevet och det stöldgods som bifogades ingår i det material som åklagaren nu samlar in för att utreda om 54-åringen ligger bakom hoten.
  • AKBR:s andra hotbrev innehöll kyrkoföremål från Barsvikens kapell. I 54-åringens lägenhet på Teneriffa har polisen hittat saker från samma inbrott.

Åklagaren har beslutat granska likheterna mellan mysteriet AKBR och den misstänkte 54-årige kyrkotjuven. – Det finns så många kopplingar att man inte kan blunda för det. Nu ska vi samla in allt material om det här, säger en polisman till ST.

Annons
ST har flera gånger skrivit om de tydliga parallellerna mellan den 54-årige spanjoren och signaturen \"Antifascistiska kommittén för barnens rättigheter\", som hotat bränna kyrkokonst och kyrkor om inte regeringen gör något för utvisade fäders rätt att träffa sina barn.
Tidigare har åklagare avfärdat AKBR:s brev till Mona Sahlin, eftersom hoten inte ansågs konkreta. Men nu verkar det som att kammaråklagare Katarina Eriksson bestämt sig för att gå till botten med vem som ligger bakom AKBR.
ST erfar att Sundsvallspolisen och rikskriminalen fått direktiv om att sammanställa allt som kopplar 54-åringen till AKBR. Flera omständigheter är redan kända:
* AKBR efterlämnade hotbrev i Haverö och Ragunda kyrka. Stöldgods därifrån har hittats i hans lägenhet på Teneriffa. Där hittades sammanlagt omkring 100 stulna kyrkoföremål.
* 54-åringen skickade 1999 ett brev till regeringen där han förklarade Sverige krig, och kraven var desamma som senare framfördes i brev signerade AKBR.
* 54-åringen är utvisad på livstid, och har ett barn i Sverige.
* 54-åringen är misstänkt för stölder under en tioårsperiod, vilket AKBR tagit på sig ansvaret för.
* I hotbrev till ST bifogades förstörda stulna kyrkoföremål från Barsvikens kapell. Regeringen fick en vecka på sig att svara, annars skulle AKBR bränna ner tio kyrkor. 54-åringen är nu misstänkt för stölden.
* Ett brev har skickats till riksantikvarieämbetet, men på uppmaning av åklagaren har detta hemligstämplats.
Åklagaren ska väga samman allt det här, och det finns ju en del att ta av. Sen får vi se var det hamnar rent juridiskt, säger Per Anders Fritshammar på rikskriminalpolisen.
Inom polisen betraktar man det som inofficiellt klarlagt att 54-åringen ligger bakom AKBR, men någon teknisk bevisning har man inte.
En annan knäckfråga blir vilket brott personen bakom AKBR har begått. Det är hot om ödeläggelse eller mordbrand i syfte att påverka regeringsbeslut, vilket skulle kunna passa in på terroristlagens villkor. Men då är frågan om AKBR:s hot \"allvarligt kunnat skada staten\".
Eftersom hoten inte riktats direkt mot person kan det bli svårt att få det till utpressning eller olaga hot.
Ytterligare en fråga är hur mycket tid och kraft åklagaren ska avsätta på att utreda AKBR. 54-åringen har suttit häktad i snart sju månader, och förundersökningen har svällt till att omfatta över 30 åtalspunkter.

Mer läsning

Annons