Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

70 barn på kollo från Timrå

/
  • Att paddla kanot är inte helt enkelt, men roligt. Fråga Cha Pommn och Jenny Näslund närmast kameran. Flickorna paddlade gärna när någon av kanoterna var ledig.

Nu har sommarlovet börjat på allvar. Ett säkert tecken är att Unga Örnars kolloverksamhet startat. Denna vecka roar sig 70 barn på en skog- och kustremsa efter Tynderökusten.

Annons
Under en vecka lever barnen lägerliv och sover i tält. En del har valt att ta med sig egna tält. Men de flesta föredrar att bo i ett av militärtälten.
Onsdagen bjöd på bästa tänkbara förutsättningar för att leva i naturen. Solen värmde och det var fritt fram för olika uteaktiviteter. Många tog förstås chansen att bada i havet, även om det kalla vattnet bet rejält i skinnet.
Det är roligast att bada, paddla kanot och gå på hängbron, säger Arvid Eliasson, som tyckte gårdagens lunch smakade bra när han satt med kompisar efter strandkanten och åt.
Köttbullar och mos stod på menyn. Och barnen hjälper gärna till. Det var många frivilliga kockar i tältköket som skar morötter och stekte köttbullar.
Barnen brukar komma och fråga om de får hjälpa till i köket, berättar Gunilla Pontén, mattant.
Hon tillhör veteranerna som gärna ställer upp när Unga Örnar arrangerar kolloveckorna vid Myckeläng, mellan Söråker och Tynderö. Det är 19: e året som lägret arrangeras och det verkar bara bli populärare för varje år som går. I år har några tagit med sig kusiner från Lycksele.
Nästa vecka väntas omkring 60 barn delta. En del av dessa har varit med även denna vecka. Men det som är roligt går det inte att få för mycket av.
Kollot vänder sig till barn som går från klass ett till klass sex. Men det finns även de som börjat på högstadiet som vill komma tillbaka.
Dessa får gärna komma och då fungera som hjälpledare.
Och ledare behövs. I år är det nio ledare och under onsdagen fanns även Tage Norgren på plats. Han lärde barnen att tälja träbåtar och seglen gjordes av papper från Sundsvalls Tidning.
Och intresset att skapa sin egen båt var stort. Kön till Tage ringlade sig lång. Först yxade han till en träbit. Sedan fick barnen tälja till den, göra hål för mast och roder.
Barnen frågade om jag skulle komma tillbaka i dag, säger Tage Norgren, som inte kunde ge det löftet.
Någon direkt organisation om vad som ska göras finns inte.
Barnen hittar oftast på något själva, säger Gunilla Pontén. Men ibland händer det att vi samlar oss och spelar brännboll.
Och många barn som nu gör sina sista dagar på kollot, längtar säkert redan till nästa år.

Mer läsning

Annons