Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

750 nya platser till Mittuniversitetet

/

För första gången på många år expanderar Mittuniversitetet. Med gårdagens budgetproposition följde 750 nya studerandeplatser. – Det är väldigt roligt, säger rektor Thomas Lindstein.

Annons
Under de senaste åren av svag ekonomi och svag studenttillströmning har Mittuniversittet tvingats lämna tillbaka ett antal studerandeplatser till regeringen - platser som man inte kunnat fylla.
Nu ser det ljusare ut igen. I går delade regeringen ut 17 000 nya studerandeplatser till landets lärosäten. 750 av dem landade hos Mittuniversitetet, och det just i en tid när studenttillströmningen ökar igen och ekonomin är god.
Det är väldigt vältajmat. För oss ger det en möjlighet att fånga upp utbildningsidéer som legat i träda under tider av ekonomisk kräftgång, säger rektor Thomas Lindstein.
58,5 miljoner kronor följer med de nya utbildningsplatserna och utgör i stort sett kostnaden för dessa.
Hur platserna ska fördelas mellan de tre fakulteterna naturvetenskap-teknik, humanvetenskap och lärarutbildning blir nu en fråga för högskolestyrelsen. Men de lär räcka till för både en del helt nya utbildningar och för gamla som behöver svälla.
Något som vi länge önskat oss är att kunna ge någon form av musikutbildning. Det är en av de satsningar vi diskuterat. Men det är dyrt och det är frågan om vi mäktar med det, säger Thomas Lindstein.

Mer läsning

Annons