Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

800 gymnasieelever förbereds för campusliv

/
  • I Fälldinsalen på Mittuniversitetet satt cirka 180 elever och fick veta allt om, Vetenskapsdagen, ett högskoleförberedande program.
  • Åsa Bång, koordinator för skolsamverkan på Mittuniversitetet vill förbereda gymnasieeleverna för campusliv.

Under onsdagen fick 800 gymnasieelever prova på universitetslivet.
Syftet med dagen var att locka så många som möjligt att söka högre studier efter studenten i vår.

Annons

Vetenskapsdagen som arrangerades i Sundsvall på onsdagen handlar om att ge inspiration och verktyg till de elever som går tredje året på gymnasiet och ska skriva sitt gymnasiearbete. De 800 sistaårseleverna som medverkade kommer från Örnsköldsvik i norr till Hudiksvall i söder.

– Vi har jobbat ganska många år nu med att bygga upp en bra kontakt med gymnasiet, vi vill att det ska finnas en enkel väg in till universitetet, säger Åsa Bång, koordinator för skolsamverkan på Mittuniversitetet.

Forskare, doktorander och studenter på Mittuniversitetet föreläste om den vetenskapliga processen till eleverna.

Ett av målen är att öka antalet elever som söker sig vidare till högre studier efter gymnasiet. I dag har region Jämtland och Västernorrland ett lägre snitt än resten av riket.

– Vi vill stimulera eleven att läsa vidare mot högskola eller universitet. Det är många som är osäkra och det här är ett sätt att få eleven att ta klivet och prova på, säger Åsa Bång.

Gymnasieeleverna delades upp i grupper och fick föreläsningar i Fälldinsalen på universitetet och aulan på Västermalmsskolan.

Mycket för att eleven skulle få se och känna på campusmiljön.

– Eleven ska få inspiration och verktyg med sig för att jobba med sitt eget vetenskapliga arbete som heter gymnasiearbetet, säger Åsa Bång.

Universitetet har format den här dagen tillsammans med gymnasielärarna, allt för att få med alla bitar man tycker är viktiga för gymnasieeleverna.

En av eleverna som var på campus under dagen var Sara Nilsson som går sista året på teknikprogrammet på Västermalm.

– Jag tycker att det har varit ganska intressant, man får lite mer fördjupning. Nu är det bara att ta med sig all kunskap från dagen och börja jobba i skolan, säger Sara med ett leende.

Mer läsning