Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ägaren återsåg sin nerbrunna sportbar

ST var med när Per Sikström för första gången efter branden fick återvända till sin krog. — Just nu kan man bara skratta åt eländet, var hans första kommentar.

Annons
Polisen har hävt sina avspärrningar, och Per Sikström öppnar dörren in till förödelsen. Det verkar som att O´Learys ligger honom varmare om hjärtat än Akva som förstördes i en anlagd brand häromåret. Han har investerat sju års arbete i sportbaren.
Själva restauranglokalen är häpnadsväckande intakt, men allt är täckt av ett kladdigt lager med sot. Folk från saneringsfirman dyker upp, och man kommer överens om att börja det mödosamma jobbet i dag på förmiddagen.
Inne i köket däremot är förödelsen svår, även om flera rostfria köksmaskiner tycks ha klarat sig.
Några ölglas har smält av hettan, och det var ju här branden började. Vi följer Per Sikström uppför spiraltrappan och ser hur branden har ätit sig uppåt mitt inne i huskroppen, för att sedan sprida sig vidare i hela fastigheten på vindsplanet.

Bokföringen oskadd
Per Sikström var orolig för bokföring och viktiga papper. Men han konstaterar lättad att kontoret på tredje våningen är vattenskadat, men nästan helt utan brandskador. Datornernas hårddiskar verkar ha klarat sig, och de flesta dokumenten förefaller någorlunda läsbara.
Han plockar i oöppnad post på sitt sotiga skrivbord och vecklar med ett galghumoristiskt skratt upp ett släckvattendränkt medlemskort i GIF Sundsvall.
Oavsett vad som händer med det här huset kommer det att ta minst ett år innan vi kommer igång igen. Då kanske all personal har hittat nya jobb, och våra gäster har hittat nya ställen, säger han.
Han har tvingats säga upp all personal, 14 heltidsanställda. Det visade sig att försäkringen bara täcker deras lön under uppsägningstiden, sedan står de arbetslösa.
Då förstår ni vilken tragedi det här är för dem också.
Han anser att huset har gjort sitt, men beskedet om kvarteret Lyckans framtid dröjer ännu en tid.
I början av nästa vecka kommer vi att fatta beslut om vad vi ska göra, säger Peter Andersson, vd för fastighetsägaren Norrvidden.

Mer läsning

Annons