Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åke skor sig på hästar

/

I ösregnet kom hovslagare Åke Lindqvist till Solbygården i Nolby. Gården har sex hästar och nu skulle åttaårige stoet Lilla My få nya skor.

Annons
Njurunda är det gott om hästar. Ridintresset bland barn, ungdomar och vuxna har ökat vilket gör att behovet av hovslagare ökar.
Nu finns det gott om utbildade hovslagare och jag skor i snitt fem hästar om dagen. Det är helt lagomt för att kroppen ska orka med, säger Åke Lindqvist.
Han berättar att när han var färdigutbildad hovslagare 1979 var ensam om sitt yrke på orten.
Fy fasen, då var det mycket jobb. Inte ovanligt att jag hann med tio skoningar per dag. Det skulle aldrig kroppen orka med en längre tid.
Hovslagare arbetare tidigare främst på alla de gårdar där man använde arbetshästar. Där är hästarna sedan länge utbytta mot jordbruksmaskiner. Det är inom rid- och travsporten som de allra flesta hästar finns och det också där dagens hovslagarna arbetar, främst som egna företagare.
Det har blivit hårdare konkurrens i yrket. Jag har hela mitt yrkesveksamma liv vidare utbildat mig för att kunna möta den, säger Åke Lindqvist.
Som hovslagare har man en viktig uppgift att verka hovarna. Hovarna är som hästens naglar och växer hela tiden. De måste ansas, och många hästar får skor för att hoven ska klara de påfrestningar som den utsätts för. När man verkar hoven gäller det att forma skon rätt så att den passar hästens hov. Man kan också behöva korrigera smärre fel i hästens hovform.
Man provar ut skor till hästen, och då kan man också behöva lägga specialbeslag om det är något fel på hoven eller om det behövs av andra skäl, till exempel till travhästar. Om man inte hittar någon sko som passar hästen måste man kanske smida en sko., säger Åke Lindqvist.
Som hovslagare jobbar man ofta som egen företagare med hov- och/eller klövvård. Några få hovslagare är anställda vid till exempel djursjukhus och travbanor.
Arbetet är fysiskt påfrestande, speciellt för ryggen, höfterna och knälederna. Det förekommer också skador till följd av att man blir sparkad, säger Åke Lindqvist som enligt egen utsago säger sig alldrig blivit skadad i yrket.
Djurskyddsmyndigheten certifierar hovslagare. För att bli certifierad krävs godkänd examen från någon av de hovslagarutbildningar som är godkända av Jordbruksverket eller har en godkänd examen som Djurskyddsmyndigheten bedömer som likvärdig med dessa utbildningar.
För den som är en duktig, utbildad hovslagare är framtidsutsikterna relativt goda.
För att klara sig bra som egen företagare, vilket de allra flesta hovslagare är, är det mycket viktigt att också ha goda kunskaper om hur man driver ett företag, säger Åke Lindqvist.

Mer läsning

Annons