Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagare åtalas för tjänstefel

Nathalies mördare fick vänta tre dagar på försvarare Det tog tre dagar innan en offentlig försvarare utsågs för den 19-åring som greps misstänkt för mordet på Nathalie Rönnqvist. Det har lett till åtal mot kammaråklagare Göran Kvist för tjänstefel.

Annons
Överåklagare Krister Waern beslutade i fredags att väcka åtal efter ett års utredande.
Åtalet avser tjänstefel för att Göran Kvist inte fixade offentlig försvarare till den misstänkte tidigare.
19-åringen, som senare dömdes för mordet, var från början när han greps i september 2003 misstänkt för människorov. Rubriceringen ändrades senare till mord.
Första gången 19-åringen hördes var det inte som misstänkt. Men den 9 september hade läget förändrats och förhören mot honom som misstänkt inleddes. Då ska han enligt uppgift uppgett att han inte önskade försvarare, utan ville återkomma om det vid ett senare tillfälle. Efter tre timmars förhör anhölls 19-åringen. Dagen därefter hördes han på nytt i 1,5 timme misstänkt för människorov. Vid det tillfället sade han sig vilja ha biträde av advokat men han var villig att delta i förhöret även utan en jurist vid sin sida. Den 11 september förhördes han i två timmar som misstänkt för mord, det var också då som erkännandet kom. I handlingarna finns från tillfället noterat att 19-åringen önskade försvarare.
Det blev flera som företrädde 19-åringen innan målet avgjordes. De två första juristerna, Per Larsson och Sten Burman, fann det anmärkningsvärt att den misstänkte inte tilldelats en advokat tidigare under ärendets gång och anmälde detta till chefsåklagaren i Sundsvall som vidarebefordrade den till Riksåklagaren. I anmälan påtalar de att den misstänkta bara var 19 år och tidigare ostraffad.
I mars i fjol togs beslut om förundersökning mot Göran Kvists agerande. Han har själv inte mycket att säga om anklagelserna.
Jag anser inte att jag begått någon brottslig gärning. I övrigt vill jag bara säga att jag av hänsyn till Nathalies föräldrar och bror är ledsen att det här kommer upp i medierna igen.

Mer läsning

Annons