Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagare i förhör om kohandel med langare

Kammaråklagare Göran Kvist i Sundsvall kommer att tas i förhör och delges misstanke om tjänstefel. Det ska utredas om han brutit mot objektivitetsplikten och kohandlat med misstänkta knarklangare.

Annons
Det berättar internåklagaren Pär G Lindell.
Göran Kvist tjänstgör för närvarande som domare i tingsrätten. Men innan dess var han med och drog igång den rekordstora ecstasyutredningen som nu fått riksproportioner, vilket många poliser anser är Kvists förtjänst.
Samtidigt som knarklangare från hela landet döms på löpande band blir nu Göran Kvists arbetsmetoder ifrågasatta. Advokater och kollegor menar att han gjort tvivelaktiga överenskommelser med misstänkta, där de släppts ur häktet mot att de lagt korten på bordet. En sorts kohandel med personer misstänkta för grova narkotikabrott.
Situationen påminner om en amerikansk \"plea bargain\", vilket är förbjudet enligt svensk lag, sade advokat Fredrik Lindberg i en ST intervju.
Sedan internutredarna hört advokat Lindberg, dennes klient, poliserna som jobbat med fallet, samt åklagaren Peter Salzberg, är det nu dags för Göran Kvist.
Han kommer att tas i förhör och delges misstanke om tjänstefel, säger Pär G Lindell.
ST kunde i går eftermiddag inte nå Göran Kvist för en kommentar.

Mer läsning

Annons