Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagare ifrågasatte att hembrännare kokat själv

/
  • Åklagaren tror inte att 35-åringen bränt spriten själv utan snarare att han varit hantlangare åt någon som har storproduktion.

Huvudmannen i hembrännings- och langningshärvan har i princip bara stått fast vid en uppgift genom alla förhör; att han bränt sprit.
Men inte ens den uppgiften fann åklagaren trovärdig, utan bedömer att spriten levererats av en stortillverkare och att 35-åringen bara sålt vidare.

Annons

Den 35-årige huvudåtalade har successivt ändrat sina uppgifter om hur mycket han sålt. Misstankarna i åtalet omfattade 635 liter. Men innan förhandlingarna var avslutade ville försvaret få ned det till omkring hundra liter.

Men kammaråklagare Lo Jonsson hävdade att mannen ändrat sina uppgifter så många gånger att han inte är trovärdig. Hon bedömer brottet som grovt, dels utifrån den mängd han sålt, dels att verksamheten bedrivits yrkesmässigt och för att han sålt till unga personer.

Han har varit likgiltig för att spriten kan säljas vidare till ännu yngre personer, sade Lo Jonsson vid slutpläderingen i går.

Att han skulle ha bränt spriten själv bedömde åklagaren inte som trovärdigt eftersom det skulle ha krävts en omfattande utrustning. I stället finns misstankar om en stortillverkare i bakgrunden.

Åklagaren yrkade på 1,5 års fängelse för 35-åringen medan försvaret förordade samhällstjänst. 35-åringens häktning hävdes efter rättegången eftersom han nu inte kan påverka utgången.

Av nio åtalade är det bara tre som berättat samma sak vid alla förhör och i tingsrätt.

Åklagaren yrkade att 16-åringen som sålt sprit till unga tonårstjejer skulle dömas till ungdomstjänst. Och för hans äldre bror som medgett att han langat 200-300 liter fängelse i ett år.

Fyra av de tilltalade ansåg åklagaren borde dömas till villkorlig dom och samhällstjänst. För två som köpt för eget bruk yrkade åklagaren på bötesstraff.

Mer läsning

Annons