Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagare ifrågasätter rättspraxis

En åklagare i Sundsvall har vänt sig till åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Stockholm med en fråga efter en bedrägeridom som tingsrätten meddelade för en månad sedan.

Annons
Domen gällde en kvinna som systematiskt under en längre tid lyckades lura till sig bidragspengar från försäkringskassan. Totalt fick hon ut 53 456 kronor innan kassan förstod att något var fel.
Åklagaren påpekar att antalet anmälningar från försäkringskassan har ökat mycket kraftigt under 2005 jämfört med tidigare år och han undrar om det kan finnas anledning att ändra den praxis som råder. I den aktuella ärendet blev straffet villkorlig dom och 50 dagsböter á 150 kronor.
Åklagarmyndigheten, som för närvarande driver ett projekt gällande bedrägeribrott riktade mot socialförsäkringssystemet, har svarat på skrivelsen. De skriver att det inom ramen för projektet inte ingår att verka för en praxisändring för förstagångsförbrytare. Med andra ord anser myndigheten att en person som för första gången döms för bedrägeri mot försäkringskassan även i fortsättningen normalt ska dömas till villkorlig dom med lämpligt antal dagsböter.

Mer läsning

Annons