Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagare varnad efter glömska

Två gånger friade tingsrätten kammaråklagare Göran Kvist från anklagelser om tjänstefel.
Ändå anmälde riksåklagaren honom till Statens ansvarsnämnd, som nu ålägger honom en varning för ett av fallen.

Annons
Två gånger har alltså riksåklagaren dragit Göran Kvist inför rätta, men funnit att Sundsvalls tingsrätt inte anser hans misstag som så allvarliga att de utgör tjänstefel.
Då gick riksåklagaren vidare, och ifrågasatte om inte händelserna borde föranleda ett disciplinansvar. Fallen överlämnades till Statens ansvarsnämd, som nu har kommit till ett avgörande.
Natten mot den 6 maj i år hade kammaråklagare Kvist haft jouren, och fredagen var extremt hektiskt med hela sju häktningsförhandlingar. Strax efter 11.00 uppmärksammades han på att han i stressen glömt väcka åtal eller släppa en häktad man fri. Han vidtog då genast åtgärder för mannens frigivande, men denne blev sittande inlåst 2,5 timme utan laga grund.
Ansvarsnämnden anser inte att felet är ringa. Detta trots att åklagarkammarens bevakningsrutiner för tidsfrister inte fungerade, trots Kvists stressiga arbetssituation, och trots att ansvaret för att släppa häktade som inte åtalas i tid formellt vilar på tingsrätten.
Dessutom skulle den häktade mannen troligen ha fått tillbringa flera veckor mer i häktet om inte Kvist missat tidsfristen. Tabben var alltså snarast till mannens fördel.
Däremot klandras inte Göran Kvist för att Nathalie Rönnqvists mördare erkände mordet i ett förhör utan närvaro av försvarsadvokat. Förhöret påkallades av den misstänkte själv, och det dröjde sedan bara ett dygn innan han fick sin advokat. Därmed anser ansvarsnämnden det inte befogat med någon varning i den delen.

Mer läsning

Annons