Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aktion ska stoppa Sundsvalls nazister

Nazisterna försöker locka sympatisörer i Sundsvall.
Nu har kommunen en handlingsplan för att stoppa det.
– Det gäller att möta de här ungdomarna tidigt, innan de dras in i våldsbejakande extremism, säger Daniel Norlander på regeringskansliet.

Annons

Nazisterna i Sundsvall kanske inte är så många, men de är aktiva. De har torgmöten, delar ut flygblad och håller föredrag. Enligt stiftelsen Expo utfördes 114 sådana nazistiska aktiviteter i Sundsvall förra året. Det är en kraftig ökning från året innan och i hela landet hade bara Stockholm och Jönköping fler aktiviteter.

Aktiviteterna utfördes främst av nationalistiska organisationer som Svenska motståndsrörelsen och Svenskarnas parti.

Utvecklingen oroar myndigheterna och i förra veckan besökte Daniel Norlander Sundsvall. Han är huvudsekreterare för "Den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism" som leds av Mona Sahlin. Daniel Norlander träffade fritidspedagoger, lärare, poliser och representanter för flera kommuner.

– Vi vill att Sundsvall, Timrå och Ånge ska sätta igång en handlingsplan mot all våldsbejakande extremism, och responsen har varit väldigt positiv. Arbetet med att motarbeta det här har redan satts i gång, säger han.

Han vill bland annat att fritidsledare, lärare och andra som arbetar med ungdomar i kommunerna ska utbildas i hur de kan upptäcka och motarbeta extremismen.

– Ungdomar får vara radikala, men man måste dra en gräns och den dras när den radikala ideologin eller organisationen bejakar våld.

I Sundsvall gäller det framför allt att upptäcka rekryteringen av ungdomar till nazistiska organisationer, eftersom de är relativt aktiva med att försöka värva sympatisörer här.

Daniel Norlander arbetar också mot den våldsbejakande autonoma vänstern och mot islamister som förespråkar våld, men de grupperna är ganska osynliga i Sundsvall.

– Den autonoma vänstern är inte lika aktiv som vit makt-rörelsen. Och våldsbejakande islamister, sådana som reser utomlands för att delta i strid, finns det inga bekräftade fall av i Sundsvall ännu.

Mer läsning

Annons