Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akutteam ska hjälpa unga ut ur missbruk

/

Socialdemokraterna vill att kommunen ska satsa rejält på aktiva insatser för minskat droganvändande. Bland annat föreslår man ett akutteam som tidigt ska fånga upp unga missbrukare.

Annons

Tillgången på droger är stor i Sundsvallsregionen. Därför föreslår nu Socialdemokraterna i Sundsvalls kommun att man ska reservera en miljon kronor ur budgeten för att starta ett akutteam 2015.

– Genom ett akutteam hoppas vi kunna minska droganvändningen bland unga i kommunen, säger socialnämndens tillträdande ordförande Malin Larsson (S).

Tanken är att akutteamet ska försöka fånga upp de berörda ungdomarna i ett tidigt stadie.

– Målet är att man så tidigt som möjligt ska kunna hjälpa på hemmaplan. Förhoppningsvis kan det minska antalet tvångsomhändertagningar som sker när missbruket har gått för långt, säger Malin Larsson.

Till grund för det nya förslaget ligger bland annat samtal med personer som själva har erfarenhet av drogmissbruk.

– Flera av de vi har pratat med har uttryckt att de själva saknade den formen av akut hjälp i början av sitt missbruk, förklarar Malin Larsson.

Exakt hur akutteamet kommer att se ut ifall förslaget går igenom är inte klart. Men Malin Larsson hoppas på att man ska kunna bygga upp ett nätverk mellan skola, idrottsföreningar, fritidsgårdar, polis och socialtjänsten där alla är beredda att agera för ungdomarnas bästa.

– Det är hela samhällets gemensamma ansvar att fånga upp och hjälpa de unga människor som hamnat i, eller som riskerar att hamna i, någon form av missbruk, säger hon och fortsätter:

– Drogmissbruk leder till mänskligt lidande, både för den som tar droger och för de runt omkring. Jag tror att vi behöver en politik som ger unga både två, tre och fyra chanser, och som inte ger upp vid ett återfall.

Kommunfullmäktige ska fatta beslut om 2015 års budget på måndag.

Mer läsning

Annons