Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre dör allt snabbare på äldreboende

/
  • Äldre på äldreboenden dör allt snabbare sedan de flyttat in på ett äldreboende. Den här utvecklingen är i sin tur en följd av att de gamla är allt skröpligare när de flyttar in.

Nya forskningsrön visar att äldre dör allt snabbare efter att ha flyttat in på ett äldreboende.
Det hänger i sin tur samman med att gamla är allt mer skröpliga när de kommer.
Och den här verkligheten känner man igen även i Sundsvall.

Annons

– Absolut. Känslan är att man bor mycket kortare tid på ett äldreboende nuförtiden. Man är sjukare och skörare. Man är multisjuk och har flera diagnoser, säger Gunilla Magnusson, en av två områdeschefer på Skottsundsbackens äldreboende.

Det är tidningen Dagens Medicin som tar upp en färsk undersökning från det så kallade Snack-projektet (the Swedish National Study och Aging and Care – Kungsholmen). Forskare vid Karolinska institutet och Aging Research Center har följt över tusen äldre som flyttat in i olika boenden på Kungsholmen. 2006 avled var femte person inom sju månader efter att ha flyttat in på ett äldreboende. 2012 dog en femtedel redan inom en månad.

Resultaten bekräftas av siffror från Socialstyrelsen som visar att andelen sjuka äldre som har omfattande vård- och omsorgsinsatser men ändå bor kvar hemma, har ökat från 67 till 74 procent under åren 2008–2013.

– För det första bor många hemma längre och när de väl kommer till äldreboendet så är de sjukare och skörare. Många kanske inte heller vill flytta och när man ändå måste göra det så tappar många livsgnistan. Det kan vara ett trauma för många att flytta från ett hem där man bott i kanske 40 år och sedan flytta till ett boende med massa främmande människor som ska ta hand om en, säger Monica Hillring, den andre områdeschefen på Skottsundsbacken.

Hon ansvarar själv för fyra av åtta avdelningar med cirka 50 gamla människor.

– Och det är säkert 20 som har gått bort på ett halvår av drygt 50 stycken, säger Monica Hillring.

Forskarna delar in dem som bor på ett äldreboende i två grupper. Den ena delen är gamla med kroppsliga sjukdomar, som dör ganska snabbt efter att de har flyttat in. Den andra gruppen är äldre med demenssjukdomar, vilka lever betydligt längre.

Men förändringen på äldreboenden hänger sannolikt samman med förändringar i övriga samhället.

– Tittar man på slutenvården i dag så görs allt fler ingrepp på dagtid och det är snabba och korta vårdtider. De gamla som tidigare vårdades på till exempel en medicinavdelning under en lång tid, de bor hemma i dag eftersom det finns en bättre hemsjukvård. Det är en strukturförändring i hela sjukvårdsapparaten som i sin tur genererar en förändring i vår verksamhet, säger Gunilla Magnusson.

Det här ställer i sin tur större krav på omvårdnad och medicinsk kompetens hos personalen inom äldreomsorgen.

Har ni fyllt de här behoven av ökade resurser?

– Ja, jag tycker att vi har det här på Skottsundsbacken. Vi har en hög sjukskötersketäthet och det är ett måste med en ordentlig bemanning för att klara de krav som ställs på oss i dag, säger Magnusson.

Det finns samtidigt ett krav på att alla som jobbar på äldreboendet ska vara undersköterskor.

– Det kravet finns, men det finns ju inte tillräckligt med människor som vill utbilda sig till undersköterskor i dag. Men här har vi de utlandsfödda som kommer att göra en jättestor insats framgent, säger Gunilla Magnusson.

Mer läsning

Annons