Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre kvinna bröt ben och armbåge

Anhöriga anmäler dålig vård till Socialstyrelsen
Den äldre kvinnan har drabbats av sjukdom och olyckor slag i slag. Hon har förlorat sitt tal.
Förtvivlade anhöriga anmäler nu både sjukhus och sjukhem i Sundsvall för dålig vård.
– Vad skulle ha hänt om vi inte varit med, säger kvinnans dotter.

Annons
Kvinnan som är 86 år, och hennes man bor i Sundsvall. De vuxna barnen är utflyttade till andra städer och har följt mammans sjukdomstid till stor del per telefon.
Nu har en dotter anmält vården till Socialstyrelsen.
När mamman drabbades av stroke för tre år sedan gick rehabiliteringen bra. Maken klarade att ta hand om sin hustru i hemmet trots att hon tappade sitt tal.
I augusti i år drabbades kvinnan av både stroke och hjärtinfarkt. Efter att hon vårdats på sjukhus orkade inte maken sköta hustrun utan hon fick en plats på ett sjukhem.
När kvinnan kom till äldreboendet fanns inga uppgifter om att hon hade svårt att gå och löpte stor risk att falla och skada sig. Första natten när hon försökte ta sig till toaletten, föll kvinnan och bröt lårbenshalsen.
Hennes höft opererades och sjukhuset ville, enligt dottern, skicka tillbaka henne till sjukhemmet utan rehabiliteringsträning. Efter ingripande från dottern fick mamman stanna ett par veckor på rehabiliteringen.
När hon återvände till sjukhemmet var sköterskorna medvetna om att kvinnan hade svårt att röra sig. De skulle montera ett sänglarm hos kvinnan men fick det inte att fungera. Mamman klev återigen ur sin säng och föll den första natten utan att sköterskorna märkte det. Den här gången bröt hon armbågen. Först ett dygn senare röntgades hennes arm och frakturen upptäcktes.
Kvinnans barn och make är upprörda.
Min hustru har kommit i kläm mellan kommun och landsting. säger maken.
Dottern ger flera exempel då barnens ingripande per telefon eller på plats varit nödvändiga för att mamman skulle behandlas rätt.
Ska en äldre människa behöva utsättas för allt det här bara för att hon inte kan prata, frågar dottern i sin anmälan.

Mer läsning

Annons