Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre personer kastar larmknappen

Socialtjänsten i Sundsvall skärper reglerna för äldre personer som inte sköter sina trygghetslarm, och de som sover på gratis sänglinne.

Annons
Enligt förslaget händer det ett 50-tal gånger per år att äldre personer medvetet förstör eller kastar bort den larmknapp som hör till trygghetssystemet. Problemet finns bara bland äldre som har hemtjänst eller bor i servicehus.
Larmknappen, som sitter på armen, kostar 800 kronor. Notan för de förstörda knapparna blir därmed 40 000 kronor under ett år.
Nu vill socialtjänsten att den som medvetet saboterar larmet, själv får betala en ny knapp. Närmaste områdeschef får avgöra när det handlar om medvetet sabotage.
Det gäller inte förvirrade personer som inte förstår larmet. Det här är ingen lätt fråga att ta ställning till, men vi vill visa på vad det kostar, säger Karin Jonsson, chef för äldreboenden i kommunen.
Det blir också dyrare att sova för de som bor i två äldreboenden. På Tunastrand i Matfors och Knutshemmet i Stöde har äldre fått använda gratis kommunalt sänglinne, trots ett gammalt beslut att de som bor i särskilda boenden ska stå för sitt sänglinne själva.
Nu föreslås en "lakansavgift" på 50 kronor i månaden på dessa två boenden.
Det är mest en fråga om rättvisa, säger Karin Jonsson.
Socialnämnden tar ställning till förslagen den 22 juni.

Mer läsning

Annons