Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre pluggar allt mer

/
  • Klassicism och romantik inom konsten är en av höstens kurser inom Sundsvalls Senioruniversitet.  Violet Kjellberg, Anna Nyström, Barbro Ljusberg, Signar Marklund och Lennart Modin har lyckats hamna på första parkett under en föreläsning.

Hantverk, språk, data - men också läsecirklar, matematik och konstvetenskap.
Äldre pluggar som aldrig förr, upplever de flesta av Sundsvalls studieanordnare.
Gott om tid och sug efter umgänge kan vara två skäl till att man sätter sig på skolbänken i högre åldrar.

Annons
Att kroppen sviktar med åren är naturligt. Men de intellektuella funktionerna försämras inte automatiskt för att man åldras. Även om inlärning tar längre tid och det kan bli svårare att hålla stora mängder information i minnet utvecklas intelligens, problemlösningsförmåga och kreativitet livet ut hos den friske.
De flesta av Sundsvalls studieförbund har bilden att de äldre som söker sig till kurser och cirklar blir allt fler - i den mån de kan bli det. Ofta utgör de redan majoriteten av kursdeltagarna.
De mellan 30 och 50 har inte tid, säger Anita Frost vid Sensus.
När man inte längre har arbetskamrater kan kurskamrater bli viktiga. Vi ser att det ofta är samma grupp som går kurs efter kurs, säger Tarin Forsberg hos Folkuniversitetet.
Hos vissa studieförbund blomstrar hantverksintresset, hos andra är det störst tryck på språk, data och lär-och-res, kurser där man läser om ett resmål och sedan åker dit. Vissa deltagare lär sig italienska för att semestra söderut, andra samlas kring mental träning.
Ett tecken på äldres kunskapstörst är Senioruniversitetet Sundsvall, som ger kurser åt det akademiska hållet med bland annat latin, religion och astronomi på höstens agenda. Medlemsantalet är 540 och ökar stadigt sedan starten 1993.
Att intresset för boklig kunskap växer beror på att människor som nu går i pension är välutbildade, tror ordföranden Ulla Martinsson Elg. Äldre årgångar sökte sig mer åt hantverk, som var deras kunskapstradition.
De grupper som kommer nu vill fortsätta bli upplysta och hålla intellektet vid liv, säger hon.
Och tillägger att hon väntar en invasion av 40-talister - den mest välutbildade generationen hittills.
Tendensen tycks vara ett tredelat liv: en ungdom där vi förbereder vuxenlivet, en period mellan 30 och 50 då nästan all tid går till yrke och familj, och sist perioden då vi har tid till föreningsliv, kulturbesök, studier och umgänge.
Så varför klaga över hög medelålder i politik och föreningar? När de yngre allt mer upptas av jobb och barn, vad är naturligare än att den för samhället omistliga ideella sektorn bärs upp av allt fler, friskare och alertare äldre?

Mer läsning

Annons