Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre uppmanas att vaccinera sig mot influensa

Är du över 65 år eller har en hjärt- eller lungsjukdom? I så fall bör du vaccinera dig mot årets influensa. Annars riskerar du att bli riktigt sjuk när den slår till.

Annons
Den årliga influensan brukar dyka upp hos oss i december-januari. Symptomen är välkända: feber, frossa, snuva och hosta.
Nu går landstinget för andra året i rad ut i en kampanj där de uppmanar äldre och de som har en hjärt- eller lungsjukdom att vaccinera sig mot viruset. Alla födda 1940 eller tidigare får nästa vecka ett brev om vaccinering hem i brevlådan.
Syftet är dels att minska den enskildes lidande, dels att minska belastningen på en redan hårt ansträngd vård.
Många av de äldre eller de som har en hjärt- eller lungsjukdom riskerar att hamna på sjukhus när de får influensa. Det blir en väldigt belastning på vården och det är något vi vill undvika, säger Hans Boman, smittskyddsläkare vid Smittskyddsenheten i Västernorrland.
Målet med kampanjen är att öka andelen vaccinerade över 65 år till 65 procent. Förra året, då en liknande kampanj kördes som slog väl ut, vaccinerades knappt 50 procent av dem.
Yngre och fullt friska människor får också vaccinera sig om de vill, men klarar annars av att själva tillfriskna från sjukdomen.

Mer läsning

Annons