Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldres vårdbehov mäts inför ny lag

/

De äldres vårdbehov i kommunen ska mätas.
Anledningen är att under 2015 träder Socialstyrelsens nya regler om bemanning på äldreboenden i kraft.
– Vi känner oss bra rustade att möta lagstiftningen, säger Carina Magnusson, verksamhetsutvecklare på socialförvaltningen.

Annons

Socialstyrelsen har tagit fram föreskrifter för bemanningen på särskilda boenden för äldre. Enligt de nya reglerna måste det bland annat finnas personal dygnet runt, och bemanningen ska vara anpassad efter varje individs behov.

Sundsvalls kommun utvecklar nu en modell för att kunna mäta äldres omvårdnadsbehov på individnivå.

– Det gör vi för att vi vill bemöta de boende efter deras individuella behov, möta lagstiftningen och öka möjligheten till uppföljning av omvårdnaden, säger Carina Magnusson.

Som det ser ut nu kan två avdelningar på ett äldreboende ha samma bemanning – trots att de boende på den ena avdelningen har ett större omvårdnadsbehov.

Det kan ändras när vårdbehovsmätningen är klar.

– Tanken är den befintliga personalen ska kunna omfördelas, säger Carina Magnusson.

Enligt den modell Sundsvalls kommun utvecklar ska man titta på vad varje enskild individ har för behov. Vilken hjälp och vård som behövs.

– Sedan beräknar vi hur mycket personal som behövs för att tillgodose exempelvis Agdas behov.

Det har funnits en genomförandeplan för vård av varje boende tidigare, men de måste uppdateras. Man tittar nu på individerna mer detaljerat. Varenda hjälpinsats bedöms. Bland annat tar man hänsyn till hur mycket personlig omvårdnad som behövs, kost, sociala aktiviteter individuellt och i grupp, kroppsfunktioner och hälso- och sjukvårdsinsatser.

– Den främsta skillnaden blir att vi nu får ett faktaunderlag att basera vår bemanning på, säger Carina Magnusson.

Områdeschefen står för vårdbehovsmätningen tillsammans med personen det gäller, anhöriga och en kontaktperson i personalen på boendet.

Sundsvalls kommun genomför en utbildningsinsats för 1 200 anställda inom äldreomsorgen, så att de lär sig skriva de nya genomförandeplanerna. I slutet av året ska man börja genomföra vårdbehovsmätningen.

– Vi känner oss bra rustade. Vi har förberett oss i över ett år för att kunna göra en rättvis bedömning, säger Carina Magnusson.

Socialstyrelsens nya regler träder i kraft 31 mars 2015.

Mer läsning

Annons