Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åldringar fick inte hjälp

Göran Hägg från Juniskär anser att socialtjänsten brustit i sitt ansvar mot hans föräldrar och visat arrogans och dålig människokännedom.

Annons
Göran Häggs föräldrar har bott i en stuga vid havet i 70 år. De har under alla år skött \"sitt\" och inte legat samhället till last. Men för tre år sedan bröt Görans mamma lårbenshalsen och familjen fick hjälp två gånger om dagen av hemtjänsten.
Pappa var pigg och kry på vid den här tiden och kunde hjälpa mamma med allt i hushållet. Men i november ifjol drabbades han av en stroke och hjälpbehovet blev större, säger Göran Hägg.
Görans mor blev allt mer glömsk och oklar vilket tog hårt på maken som började få svårt att gå, till och med med rullator.
Pappa försökte till varje pris att orka med att sköta mamma som ville bo kvar hemma. De hade ju trots allt bott tillsammans i 70 år men på sommaren 2004 antydde han att det var slut på orken och att han kunde tänka sig att flytta till något äldreboende tillsammans med mamma, säger Göran Hägg.
I början på november i fjol hände det som Göran och hans familj fruktat. Hans far kollapsade och föll ihop med svår yrsel. Ambulans in till Sundsvalls sjukhus. Görans mor fick nu en akutplats på Lingården och blev mer förvirrad av händelsen med maken och miljöombytet.
Min far visste att han inte skulle klara ett eget boende och ville att han och mor skulle till ett äldreboende. Men en handledare från socialtjänsten lyssnade inte på mina föräldrars berättelse om hur de haft det de sista åren, säger Göran Hägg.
Makarna blev hemskickade och inget äldreboende erbjöds.
Göran Hägg säger att de känner sig överkörda av socialtjänstens agerande som de uppfattar som arrogant.
Socialtjänstens chef Ann-Cristin Burman kan inte kommentera enskilda fall. Men i svaret på ett protestbrev som familjen skickat skriver hon att det föreligger en del missförstånd i ärendet.
Görans far avled i mitten på februari i år och mamman, 92 år bor fortfarande kvar i stugan vid havet i Juniskär.

Mer läsning

Annons