Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla fyraåringar får Smultron & Sång

/
  • Bosse Sjöbom och gruppen Smultron & Sång ska nu hjälpa sma barn att komma igång fysiskt.

"Rörelse av vikt" heter barnmusikgruppen Smultron & Sångs senaste cd.
I paketet ingår också sångbok, rörelseanvisningar och recept, och nu ska alla länets fyraåringar erbjudas materialet via BVC.

Annons
Alla barn som går till Barnavårdscentralen på fyraårskontroll vägs och mäts. Tendensen sedan en tid tillbaka är att även barnen blir allt fetare.
För att komma igång och röra sig på är musik och sång en enkel och naturlig väg. Idén till "Rörelse av vikt" föddes när barnmusikgruppen Smultron & Sång gav konsert på ett av länets sjukhus. Resultatet blev ett samarbete mellan gruppen, landstingets Folkhälsocentrum, barngymnastikledaren Jessica Wallentin och dietisten Kicki Wickberg. Tillsammans har de skapat ett material med musik, rörelser och kostråd - inte minst hälsosamma recept för barnkalaset.
Först tar vi det lugnt, sedan ökar och ökar tempot och sist kommer en sång där man bara lägger sig ner och vilar, säger Bosse Sjöbom i Smultron & Sång om musikinnehållet.
Nu är tanken att materialet inom kort ska börja delas ut via BVC till alla fyraåringar som kommer på besök.
Det är ett bra initiativ. Vi behöver alla röra mer på oss. Det här pekar inte ut någon enskild, men det ska bli intressant att följa utvecklingen i befolkningskurvan, säger barnhälsovårdsöverläkare Lennart Bråbäck.
För Smultron & Sång ger det en hygglig upplaga. Varje år fyller cirka 2 500 nya länsbor fyra år.

Mer läsning

Annons