Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla skolor visste om problemen

Sparkar, hot och utfrysning – utan tillräcklig hjälp och stöd.
Vardagen är allt annat än ljus för många skolbarn i Västernorrland.
På tre år har över trettio skolor kritiserats efter att ha nonchalerat problemen.

Annons

Kartan ovan : Klicka på en skola för att se anmälningar, kritik och läsa besluten (högerklicka och öppna i nytt fönster/flik).

På Gerestaskolan i Härnösand blev en elev slagen, trakasserad och hotad av klasskamrater under en längre period – hela tiden med skolans vetskap. En antimobbinggrupp tillsattes men rektorn struntade i att vidareanmäla händelserna till kommunen.

Då kränkningarna fortsatte valde föräldrarna att anmäla skolan till Skolinspektionen. Där gjordes bedömningen att skolan inte tagit sitt ansvar och kritiserades på flera punkter.

Barn- och elevombudet gav Härnösands kommun ett föreläggande, den hårdaste av anmärkningar, att åtgärda problemen med omedelbar verkan.

I samma kommun lyckades en pappa ta sig in i en skolsal på Brännaskolan, trycka upp en pojke i tioårsåldern mot väggen och hota honom.

Pojkens far fick inte reda på bråket förrän på kvällen då en mamma till en klasskamrat ringde på hemma hos dem och berättade vad som hade hänt.

Detta ledde till att pojkens föräldrar anmälde skolan till Skolinspektionen, som i sin tur ansåg att skolan hade brustit i tillsynsansvaret.

Även i detta fall gavs Härnösands kommun ett föreläggande.

– Det är bara att beklaga att det har blivit så. Det är bra att det anmäls så man kan komma tillrätta med problemen. Samtidigt är det lite bu och bä då anmälningar tar så lång tid att utreda, säger Maud Byquist (S), ordförande Skolnämnden i Härnösand.

Men de båda Härnösandsskolorna är inte ensamma om att ha problem.

Sedan 2011 har Skolinspektionen utrett 206 anmälningar om missförhållande i skolor i Västernorrland. Av dessa ledde 81 anmälningspunkter till kritik mot totalt 36 skolor. I samtliga fall som har lett till kritik har skolan vetat om problemen, men inte åtgärdat dem som man ska.

Läs mer: "Varje dag var en kamp".

Ala skola i Söråker och Ljustadalens skola i Sundsbruk är de skolor som under de tre senaste åren har kritiserats flest gånger av Skolinspektionen – sex allvarliga punkter vardera.

Av dessa ledde samtliga sex till föreläggande vid Ala skola medan Ljustadalens skola fick förelägganden i tre av punkterna.

Då skolorna är kommunala riktades kritiken också mot Timrå respektive Sundsvalls kommun.

– Jag kan tänka mig att det har brustit tidigare, och att det har rört sig om att eleverna i fråga känner att de inte fått tillräckligt stöd i undervisningen, säger Roger Engström, nytillträdd rektor på Ala skola.

Nu hoppas han att skolan undviker fler fall av kritik från Skolinspektionen.

– Vi jobbar utifrån den plan som finns i Timrå Kommun som kallas för “Välskötta skolor”. Det tror jag kommer generera i tydlighet och inga missförstånd då varje skolas undervisning beskrivs tydligt i planen, säger Roger Engström.

Kommunen: Lärare får räkna med anmälningar.

Mer läsning

Annons