Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allergichock för äldre kvinna efter journalmiss

Kvinnan är allergisk mot ett visst läkemedel.… Men den uppgiften saknades i hennes journal och kvinnan drabbades av ett allergianfall på sjukhuset. Nu anmäler dottern misstaget till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Annons
Anmälan gäller en läkare och en sjuksköterska på medicinkliniken vid Sundsvalls sjukhus. De gav den 80-åriga kvinnan läkemedlet Tegretol vid flera tillfällen trots att dottern varnade för att mamman kunde vara allergisk mot medicinen.
Följden blev ett kraftigt allergianfall under natten på sjukhuset. Kvinnan fick kraftiga kliande utslag på kroppen och hög feber.
\"De har riskerat livet på min mamma och orsakat henne mycket lidande under längre tid - helt i onödan\" skriver dottern.
Hon var övertygad om att mammans allergi fanns införd i sjukhusjournalen sedan tidigare besök på sjukhuset. Men när en sjuksköterska efter flera påstötningar kontrollerade saken fanns ingen anteckning.
Mamman hade under tiden skickats hem av läkaren med just detta olämpliga läkemedel och var i mycket dåligt skick. Till slut insåg en distriktssköterska på hembesök hur det låg till och skickade den äldre kvinnan i ambulans till sjukhuset. Där vårdades hon fortfarande för sina utslag när dottern gjorde sin anmälan.
Nu får ansvarsnämnden ta ställning till om läkaren och sjuksköterskan handlat fel.

Mer läsning

Annons