Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt är inte guld som glimmar, det kan vara biotit

Nu är en mera tillgänglig presentation av Alnös unika berg och mineraler på gång.
I fascination över öns geologi samlades i går ett tjugotal personer för att i samlad tropp undersöka ett tiotal intressanta lokaler. Bland lockbetena fanns svartblänkande biotit och ljuvt rosa baryt.

Annons
Det är mycket terminologi som skapar trösklar för den som inte redan är insatt i geologins värld. Nu pågår ett projekt, inom Sundsvalls geologiska sällskap och som drivs av Alnö alkaliska sällskap, som ska vidareförmedla kunskap om de unika mineraler som finns på Alnö.
Beroende på ekonomi ska det bli ett häfte eller en broschyr, säger entusiasten Tomas Binett.
Redan inom ett år kommer en fräsch mineral- och bergartssamling att finnas, den ska visas på Kulturmagasinet men är tänkt att vara mobil för att kunna användas även i andra sammanhang. I arbetet finns ambitionen att göra det enkelt så att vanliga människor kan få upp ögonen för hur intressant ämnet kan vara. Förhoppningsvis ska materialet också vara roligt och visa geologins betydelse i vardagen. Fast det primära är att lyfta fram Alnös särart i sammanhanget.
I går besöktes Hovidsbeccian som innehåller fragment från olika bergarter, pyroxen, magnetit, biotit och mycket annat.
Biotiten är en svart glimmer. Den vanligare vita glimmern är muskovit som tidigare hette moskovit och det kommer från Moskva där glimmern användes till att göra fönsterglas av, den är mycket hållbar och värmetålig, berättade Tomas Binett.
Annars var det föreningens tidigare ordförande Sven Jonasson som i går berättade att det faktiskt är 560 miljoner år sedan som magman vid ett utbrott trängde upp till Alnös markyta och orsakade sprickor som är tio kilometer långa och kan observeras i cirka 1 200 gångar. Det anmärkningsvärda är den rikhaltiga förekomsten av alkaliska mineraler som natrium och kalk, men där sker en snabb söndervittring eftersom det är stor förekomst av svavelkis i området. Mycket är sammansatt av alkalifältspat med rödaktig, skiktad, glänsande yta, svart pyroxen och matt, blekvit neferlin.
En hel värld blottar sig när en till synes vanlig sten granskas med lupp av sakkunniga.

Mer läsning

Annons