Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler dör på äldreboenden

Risk för misstag när äldre flyttas från sjukhus Under årets tre första månader dog 81 personer på äldreboenden i Sundsvall. Det är fler än tidigare. Förklaringen är att äldre patienter skrivs ut allt snabbare från sjukhus.

Annons
Sundsvalls sjukhus lever under ett hårt tryck. Ett antal vårdplatser stängs och i höst kommer fler patienter från Härnösand. Följden är att sjukhusets patienter skrivs ut allt tidigare.
Detta påverkar kommunens äldreboenden som tar emot de utskrivna patienterna.
Dels dör allt fler i en äldrebostad i stället för på sjukhus. Under årets första tre månader avled 81 av kommunens 900 äldre med plats i äldreboenden.
Karin Jonsson, chef för kommunens äldreboenden, säger att det är en ökning, som dock inte visar på sämre vård.
Det är naturligt eftersom vi vårdar fler svårt sjuka, säger hon.
Att de äldre är sjukare ökar kraven på äldreomsorgen.
Vi måste bygga upp vår kunskap att vårda svårt sjuka.
Den snabba utskrivningen leder också till misstag i vården. Det klargjordes vid ett möte mellan socialtjänsten och sjukhusledningen nyligen.
Det händer att patienterna inte har med sig läkemedel eller listor över läkemedel när de kommer till oss, säger Karin Jonsson.
Misstagen kan riskera den medicinska säkerheten.
Sjukhemmen har numera bara läkemedel för akut vård, inte några förråd som förr, när landstinget svarade för äldrevården.
Nu sköter varje äldre person sina egna läkemedel men hjälp av oss eller anhöriga.
Vårdplanering är lösenordet.
Det måste bli en bättre struktur och bättre planering från sjukhuset när patienter flyttas. Det kan gå för fort ibland, säger Karin Jonsson.
Sedan kort tid arbetar ett särskilt vårdplaneringsteam på Sundsvalls sjukhus. Det är anställda från socialtjänsten som förbereder äldre patienters flytt till kommunens äldreboende eller hem till den egna bostaden.
Den enskilde äldre har rätt att vara med om beslutet stanna på sjukhuset eller flytta till ett äldreboende om han eller hon bara har några dagar kvar att leva, säger Karin Jonsson.

Mer läsning

Annons