Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler kräver ett hospice

Det behövs ett hospice i Sundsvall. Kravet ställs nu från såväl vårdpersonal som anhöriga till svårt sjuka.

Annons
Gårdagens artikel om Tommy Sjödins döende fru väckte starka reaktioner. Många delar hans erfarenhet om att svårt sjuka inte kan räkna med att få vårdas på sjukhuset. Plats- och resursbrist gör att de slussas hem eller till sjukhem mot deras vilja. Där upplever varken de eller deras anhöriga att vården är lika kvalificerad och säker.
En kvinna berättar att hennes anhöriga inte ville något hellre än att dö i den trygga miljön på sjukhuset.
\"Men hon transporterades alltså i stället halvdöd till ett sjukhem för gamla dementa. Där dog hon under svåra smärtor, bland skrikande oroliga dementa som gick ut och in i hennes rum\".
Någon möjlighet för henne att få stanna på sjukhuset fanns inte.
Nej, allt bestämdes över hennes huvud och vi fick dåligt samvete eftersom personalen sa att yngre personer behövde hennes plats, förklarar den anhörige.
En man har en liknande berättelse som handlar om hans mamma. Efter sjukhusvistelsen väntade en kort sejour i hemmet. Där slutade morfinpumpen fungera och hemtjänstpersonalen stod tämligen handfallen inför den vårdkrävande kvinnan. Även hon dog så småningom på ett sjukhem.
Jag vet inte vart vi är på väg. Det blir sämre och sämre ställt inom vården, säger mannen.
Stiftelsen för ett hospice i Mellannorrland har under sju år envetet kämpat för att få ihop medel till sin planerade verksamhet. Under vintern har de undersökt behovet och ett tiotal klinikchefer på Sundsvalls sjukhus har klargjort att de var och en dagligen har en till två patienter som skulle vara aktuella för ett hospice.
På Lindgårdens korttidsboende finns det ständigt tre till fem patienter som är i behov av den typen av vård. Och det är bara på ett av korttidsboendena i stan, säger stiftelsens vice ordförande Matthias Brian som även jobbar med palliativ vård.
Totalt finns det 15 hospice i Sverige och samtliga är offentligt finansierade av kommuner och landsting.
Den här regionen är en av få som saknar ett hospice. Alla som jobbar med cancerfrågor eller har anhöriga som är sjuka inser behovet. Många är bekymrade inför framtiden. Både behoven och svårigheterna med att ordna vårdplatser ökar, säger Mats Rytte, familjeläkare och stiftelsens ordförande.
Den stora stötestenen är ekonomin. Dels de omkring 35 miljoner kronor som saknas till bygget, dels finansieringen av vårdplatserna som kommun och landsting förväntas dela på.
Behovet finns säkert på de olika klinikerna men det handlar om en politisk prioritering. Även om vi minskar ner med en plats på en sjukhusavdelning slipper vi inte kostnaden och därför lösgörs inte medlen som behövs till hospiceverksamheten, förklarar sjukhusdirektör Rolf Forsström.
En vårdanställd på onkologen skriver om behoven i ett debattinlägg. Brevet avslutas: \"Som ni förstår är inte vårt platsantal tillräckligt för att tillgodose allas behov. Därför anser jag och många med mig att vi är i stort behov av ett hospice där man kan få sluta sina dagar i lugn och ro. Kommunen och landstinget är skyldiga att tillgodose vård i livets slutskede för alla!\"

Mer läsning

Annons